Prylnyhet

Fujifilm XF1 – ljusstark kompakt i stilfullt skal

Fujifilm lanserar nu ytterligare en kamera i X-serien, XF1 som är en kompaktkamera med fyra gånger optisk zoom, 12 megapixel och möjligheten att filma i full HD. Allt är stilfullt förpackat i en kamera med syntetiskt läder.

Kamera Bild har fått känna på en prototyp av den nya XF1, där det första som slår en är kamerans utseende. Skalet av aluminium har till viss del klätts med ett lager av syntetiskt läder som är tänkt att ge känslan av att XF1 är en accessoar till en moderiktig klädstil. Kameran kommer i tre olika färger – svart, brunt och rött. Förutom att lädret signalerar retro, ger det dessutom ett bättre grepp när du håller i kameran.

Sensorn på 12 megapixel är av typen EXR-CMOS i storleken 2/3 tum med ett ISO-omfång på 100-12 800 ISO. En ny så kallad EXR-processor är tänkt att ge möjlighet för fotografen att kunna fota med snabb autofokus även i dåliga ljusförhållanden. Du kan ställa in slutartid och bländare manuellt på kameran eller låta automatiken ta över helt. För mer kreativa lösningar finns det elva olika filter som till exempel förändrar bildens färg eller gör den svart-vit. Resultatet ser du på kamerans LCD-skärm som är tre tum i storlek, med en upplösning på 460 000 pixlar.

Objektivet är av typen Fujinon med fyra gånger optisk zoom och upp till åtta gånger digital zoom. Objektivets brännvid motsvarar 25–100mm i småbildformatet. När du fotar med zoomen i läget vidvinkel får du ett ljusstarkt objektiv med bländare 1,8. I teleläget tappar det ljusstyrka och hamnar på 4,9.

Du kan även fota med makro och gå så nära som tre cm från objektet.

Kameran har optisk bildstabilisator och kan filma i full-HD 1080p i 30 bilder per sekund. Samtidigt som du spelar in film är det även möjligt att ta bilder och zooma. Du kan också fotografera panoramabilder med XF1.

Fujifilm XF1 kommer att finnas i handeln i november. Rekommenderat pris är 3999 kronor.