Prylnyhet

Hasselblad först med CMOS i mellanformat

Hasselblad har släppt information om en mellanformatskamera, H5D-50C med CMOS-sensor som kommer i mars. Än så länge ser kameran ut att bli den första i sitt slag.

Hasselblad har den senaste tiden mest varit något som många skrockat åt på grund av deras lyxkameror i samarbete med Sony. Men nu kommer alltså en världsunik nyhet.

Den kommande kameran, H5D-50c, bygger på den vanliga H5D-50 men har alltså en sensor av CMOS-typ i stället för den äldre CCD-tekniken som använts fram tills nu. Möjligheterna med CMOS är bland annat en förbättrad liveview, högre seriebildstagning och bättre bildkvalitet på höga iso. Det är också precis vad som utlovas i nya H5D-50C.– Den kommer att ha betydligt bättre ISO-egenskaper, snabbare serietagning och bättre möjligheter för långa slutartider. Den kommer också att ge en betydligt bättre live-videofunktion i Phocus, säger produktchefen Ove Bengtsson.

Hasselblad skriver också i sitt pressmeddelande att det här bara är en av flera mellanformatskameror de planerar att släppa under de kommande månaderna.

Mer exakt information om den nya kameran kommer framöver.

Företaget har också passat på att byta ut sin VD, Larry Hansen har lämnat sin tidigare position och har nu ersatts av Ian Rawcliffe. Larry Hansen var den som startade samarbetet med Sony, vilket resulterade i Lunar och Stellar-kamerorna. Det spekuleras därför i om Hansens avgång innebär slutet för dessa kameror.