Prylnyhet

Imponerande pixlar i Nokia 808 Pureview

Imponerande nog har Nokia lyckats hitta en väg att utnyttja de 38 megapixlar som sitter i sin nya telefon 808. Bilder med hög detaljmättnad är resultatet för bilderna när 38 megapixel blir till 8.

Nokia har kommit med en telefon som man satt en smått enorm sensor i. Genom att göra sensorn nästan fem gånger större än vad som normalt sitter i mobiltelefoner med åttamegapixelkameror kommer man upp i ett pixelantal som till och med bräcker Nikon D800. För bilder i formatet 4:3 blir upplösningen 7152 x 5368 (38,4 megapixel) medan värstingen D800 har 7360 x 4912 (36,2 megapixel) i 3:2-proportion.

Jag måste erkänna att jag hade lite svårt att smälta de här siffrorna. Det kändes så knäppt att det är en telefon som leder pixelrejset för konsumentkameror. Det verkade meningslöst och jag kunde inte tänka mig att bildresultatet skulle kunna se vettigt ut. Därför blev jag desto mer imponerad när jag dök in i en bild från Nokia-telefonen och tittade på den i skalan 100 procent på datorskärmen (det vill säga en pixel i bilden för varje pixel på skärmen).

De två saker jag förväntade mig var dels brus eller spår av brusreducering även på lägsta ISO-känsligheten, dels synbara skärpningskonturer. Men av detta såg jag inget! Självfallet kan inte objektivet som ryms i telefonen prestera så att man har full nytta av alla pixlar, för det krävs ett stort objektiv av toppklass. Men så bra som bilderna ser ut måste objektivet i Nokia-telefonen vara riktigt bra i förhållande till sin storlek.

Det som Nokia ser som den stora poängen med den högupplösta sensorn är möjligheten den ger till digital zoomning (även vid filmning). Med ett kompakt fast objektiv är ju det enda sättet för att kunna zooma med en telefon. Nokia har också hajat att nyttan med alla pixlarna är rätt begränsad så därför pushar de för att man ska spara bilderna med lägre upplösning. Bilder med 8 megapixel från telefonen blir finfina med hög detaljmättnad (mycket detalj per pixel).

Jag funderar lite på om det vore intressant med en kompaktkamera med den här 38-megapixelsensorn. Som vanligt blir nog svaret att det intressanta är sensorstorleken och inte upplösningen. I en vanlig kamera tror jag inte heller att den digitala zoomfunktionen är lika angelägen.

Canon S100, Nokia 808
Här ett utsnitt från en 38-megapixelbild. Skillnaden är stor mot Canon S100. (Nokia 808, Canon S100)
Här vill jag visa att det inte är stor skillnad mellan 8 skarpa megapixel och de 12 megapixel som är i Canon S100 (bra) och Olympus TG-620 (nästan lika bra, men lite överskärpt).