Prylnyhet

Leica byter problematisk fokusmotor i S-objektiv

Den anrika kameratillverkaren Leica har haft problem med felaktiga fokusmotorer i flera av objektiven till sin S-serie. Nu har de tagit fram en ny motor och erbjuder gratis utbyte för de som haft problem.

Leica har haft en liknande utbytestjänst sedan 2015, men då bara ersatt de trasiga motorerna med en likadan fast fungerande. Problemet har varit att motorerna har gått sönder och därmed gjort att objektiven inte kan autofokusera, lite för ofta. Nu har de dock utvecklat och testat en ny fokusmotor som inte ska vara drabbad av samma problem.

Leicas nya utbytessystem, som Leica kallar goodwill, kommer att erbjuda den nya fokusmotorn för alla objektiv som är upp till fem år gamla (från inköpsdatum). Har din fokusmotor gått sönder får du en ny gratis. Har du ett objektiv där den äldre versionen av fokusmotorn fortfarande fungerar men du vill byta för att slippa den äldre och mer opålitliga fokusmotorn så kostar det 400 dollar, vilket motsvarar ungefär 3600 kronor. I den kostnaden ingår ett års extra garanti oavsett hur gammalt objektivet är.