Prylnyhet

Leica M får späckad uppgradering

Leica släpper idag en firmwareuppdatering till sin två år gamla Leica M (typ 240) men ett rejält gäng förbättringar och buggfixar.

M (typ 240) var Leicas första digitala mätsökarkamera som erbjöd live-view på skärmen. Den är bestyckad med en 24 megapixels csmosensor i fullformatssensor. Nu får den alltså en redigt uppgradering på mjukvarusidan.

Bland annat kommer man att kunna få live-view med alla objektiv, även om de är monterade med en adapter. Man kan dessutom välja färg på markeringarna för skärpa när man använder focus peaking. Man kan nu även använda auto-iso i manuellt läge, vilket gör att du kan välja en exponeringstid och en bländare och låta isot sköta sig själv och ändå alltid får den exponering du önskar även om ljuset skiftar.

Du behöver inte heller dyka ner i menyerna för att justera exponeringskomapnsationen utan det går nu att göra direkt via inmatningshjulet. GPS'en har även den fått förbättringar och är nu också kompatibel med Lightroom. Videoinspelningen går nu med 25p istället för 24p för att få mjukare rörelser i filmerna.

Nu kan man även få skärmen att visa hur bilden kommer att bli med den valda exponeringen, något som är hjälpsamt när man fotograferar i manuellt läge och vill medvetet under- eller överexponera.

Här kan du ladda ner den nya mjukvaran och läsa om alla förbättringar som gjorts.