Prylnyhet

Kalibrera surfplattan med X-Rite Colortrue

Nu kan du se till att bilderna visas korrekt, både på surfplatta och smartphone – genom en enkel kalibrering via en app.

Nyheten består av en app som kan laddas ner gratis till både android och ios-plattformar. För att appen ska kunna göra något behöver du ett kalibreringsverktyg från X-rite. Dessa är så klart inte gratis. Iosversionen av appen fungerar tillsammans med X-rites ColorMunki Display, ColorMunki Smile, i1Display Pro och i1Pro 2 medan androidversionen bara fungerar med ColorMunki Display och i1 Display Pro.

Verktyget kopplas in i en dator som i sin tur ska kopplas samman med den mobila enheten via ett wifinät. När du sedan öppnar appen i enheten och ställer kalibratorn på enhetens skärm så börjar kalibreringen automatiskt.

Nackdelen med de bärbara plattformarna är att det inte går att skapa en färgprofil som sedan används av alla program i enheten, det tillåter inte operativsystemen. För att visa bilderna korrekt måste de därför visas i ColorTrue Image Gallery som är en del av appen. Här kan man välja mellan olika vitbalansinställningar och dessutom välja rätt ICCprofil för bilden(sRGB, AdobeRGB eller ProPhoto). Man kan även göra olika utskriftssimuleringar.

X-Rite har släppt ett kodpaket som gör att utvecklare av appar för mobila enheter kan lägga in det här paketet som gör att de programmen kommer att kunna använda den färgprofil som ColorTrue skapar.