Prylnyhet

Nikon 1 får en snabb uppföljare – V2

I dag lanserades den nya Nikon 1 V2, som har fått en snabbare processor och en upplösning på 14,2 megapixel. Kamera & Bild har känt på kameran som har fått ett nytt utseende jämfört med V1:an.

Det spegellösa systemet Nikon 1 fick tidigare i höstas en uppföljare inom J-serien. Där fanns inte många nyheter förutom en förbättrad bildskärm. Med V2 är det annorlunda – det första som slår en är utseendet. V2 har fått ett mer tydligt grepp vilket gör kameran mer stabil att hålla i. När Kamera Bild provar det känner vi att kameran sitter bra i handen även om det nya utseendet inte är lika stilrent eller neutralt som med V1:an.

Innanför skalet har V2 fått en snabbare bildprocessor (Expeed 3A) som kan bearbeta bilder upp till 15 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus, och 60 bilder per sekund med fast fokuspunkt. På samma sätt som tidigare är autofokusen hybrid, den är både fassökande för snabba rörelser och kontrastdetekterande för att fånga små detaljer. CMOS-sensorn är i samma storlek som tidigare (CX-formatet), men upplösningen har ökats från 10 till 14,2 megapixel. Även ISO-omfånget har utökats något, numera mellan 160 och 6400. V1:an gick bara upp till 3200.

Funktionsratten har flyttats från baksidan av kameran till toppen där du numera kan välja mellan exponeringslägena P, S, A och M direkt istället för att som tidigare gå in i kamerans menysystem. Kameran har även fått en livejustering där du kan välja om bilden ska ha en suddig eller skarp bakgrund, hur mycket kontrast det ska vara i bilden och om du vill att rörelser ska bli suddiga eller inte. Resultatet syns direkt i kameran, innan du har tagit bilden. Den funktionen upplever vi som något för den som inte har så stor kontroll över bländare och slutare, men för den mer avancerade fotografen känns inte detta speciellt användbart.

Funktionen smart fotoväljare finns även i den nya kameran. Den tar upp till 20 bilder i full upplösning före och efter att avtryckaren trycks ned. Sedan väljer kameran ut den "bästa" bilden utifrån komposition och ansiktsutryck. Nytt är att det nu finns en slowmotion-visning där du kan se alla 40 bilder som har tagits i sekvensen. Du ser bilderna som i en liten film och trycker på avtryckaren för att välja din favoritbild som sedan sparas.

Du filmar i full HD med V2:an och kan ta bilder samtidigt, på samma sätt som med V1:an. Nytt är att du kan ta bilder i full upplösning (bildförhållandet 3:2) samtidigt som du filmar.

Nikon 1 V2 har fått en inbyggd blixt med ledtal 5, och det släpps även i januari en ny extern blixt – Speedlight SB-N7. En TTL-kompatibel blixt med ledtal på 18 där blixthuvudet kan vridas 120 grader. Nikon arbetar även med tre nya objektiv för Nikon 1 som kommer att släppas under 2013. Objektiven är under utveckling och omfattar ett zoomobjektiv med kraftig vidvinkel, ett kompakt objektiv med 10x zoom samt ett ljusstarkt porträttobjektiv.

Ytterligare tillbehör är som tidigare FT1-adaptern med vilken du kan använda Nikons objektiv med F-fattning. Det finns även GPS-enhet och trådlös mobiladapter som passar till kameran. Nikon 1 V2 kommer att finnas i butik från den 22 november. Det rekommenderade priset inklusive moms är 8 190 kronor med 1 NIKKOR 10–30mm optik och 9 890 kronor för kit med både 1 NIKKOR 10–30mm och 1 NIKKOR 30–110mm optik.

Kamera & Bild känner på Nikon 1 V2.