Kamera & Bild testar

Nikon D500: Några första intryck

Kamera & Bild hårdtestar just nu nya Nikon D500. Här är några första intryck av kameran och dess innovativa bluetooth-funktion för överföring av bilder till smartphone.

Det var många som hoppades på att Nikon D500 skulle vara en miniversion av Nikon D5 (testet på D5 går att läsa i Kamera Bild nr 5 ute i butik nu) när den släpptes i början av januari med en ISO-prestanda på upp till tre miljoner ISO (se bilder på 3M ISO här). Kanske är det inte exakt en "D5 mini" rakt av som den numera klassiska relationen mellan Nikon D700 och Nikon D3 vi ser, men ändå har den ärvt en del funktioner som gör den till Nikons prestandakamera för kameror med DX-sensorer.

Nikon D500 har två platser för minneskort: ett för de snabbare XQD-korten och ett för de mer vanliga SD-korten.

Autofokusmodulen är däremot en sak från D5 som D500 ärvt, vilket också vittnar för hög hastighet. I övrigt tar den bilder i 10 bilder per sekund och har fått en del spännande funktioner. ISO-knappen hittar vi nu uppe på ovansidan vid avtryckaren, samt att funktionsknappen Fn2 sitter på baksidan, lätt tillgänglig för vänster tumme.

Greppvänlig – som vanligt hos Nikon

Nikon har alltid lyckats riktigt bra med att få till känslan i greppet hos sina kameror. Detta gäller även D500. Här sitter reglage och knappar helt rätt, och med i varje fall mitt grepp så når jag alla reglage bra med mina fingrar. Det enda jag märker just nu är att framsidans Fn1-knapp sitter något långt ned för att utnyttjas vid enhandsgrepp – men väl riktigt bra för tvåhandsgrepp med vänster hands ringfinger under själva objektivet.

En annan spännade grej är joysticken som finns under AF-on-knappen. Med den är det meningen att du som använder fokuspunkter på olika ställen i sökaren kan justera dessa snabbare än om du använder en annan kontroll. Knappen fungerar bra, och går även att ställa in att fungera som multikontrollen för att exempelvis snabbt bläddra bland bilderna du tagit.

Baksidan av Nikon D500. Här uppe till höger ser vi den nya joysticken för att snabbt kunna justera fokuspunkt.

Hur som helst så är ergonomi och design bra utförda av Nikon, och det verkar dessutom som om de läst min tidigare kritik rakt av gällande skärmen på tidigare modeller – nu sitter den stadigt fast på både ovan- och undersida och ger ett gediget intryck. Rädslan för att skärmen plötsligt ska böja ut sig efter skav mot jackan eller liknande är därmed borta.

Skärmen sitter fast fint i kamerahuset när den är intryckt, och hela konstruktionen känns stabil och genomtänkt.

Uppkopplad med bluetooth

Nytt hos D500 är möjligheten att kunna koppla upp sig på alla möjliga vis mot kameran. Eftersom den har inbyggd NFC så behöver man inte oroa sig allt för mycket om alla inställningar, utan kan bara starta Nikons app Snapbidge och välja att koppla upp sig mot smartphone i kameramenyn. På så vis hittar enheterna varandra och konfigurerar dessa för att kunna kommunicera via bluetooth och wifi.

Om du inte känner för att redigera dina bilder nämnvärt mer än vad du kan göra i kameran, så kan du ställa din dator åt sidan och låta kameran och telefonen sköta allt från uppladdning till backup.

Så här ser Nikons app Snapbridge ut på Android när telefonen är uppkopplad mot Nikon D500.

När jag parat ihop enheterna kan man välja några olika inställningar via appen, bland annat att synkronisera kamerans tid med telefonens, men även om man vill geotagga bilderna. Skapar man ett Nikon-ID får man en drös gigabyte att ladda upp bilder till. Nikon vill så klart att Snapbridge ska bli just en brygga mellan kameran och dig själv, och att du ska kunna få notifieringar för exempelvis firmwareuppdateringar direkt via appen.

I appen ser du din parade kamera, och har även möjlighet att fjärrstyra denna, till en viss gräns. Genom att välja detta frågar appen dig om den får tillåtelse att koppla över till wifi mot kameran, eftersom bluetooth inte räcker till för att föra över liveview-bilden. Väl där kan du ta bilder, men tyvärr inte ändra inställningar för bländare eller slutare, vare sig på kameran eller i appen, vilket så klart känns som en självklarhet att kunna göra.

För över i HD eller original

En annan flik låter dig bläddra runt bland bilderna för att se vilka du vill ladda ner – om du inte redan valt att ställa in autonedladdning till din smartphone i appen. På så vis kan du hela tiden få bilderna du tar direkt till din telefon, och sedan snabbt dela vidare ut på nätet.

Väljer du att ladda över bilder i HD-kvalitet så får du en bildfil på runt en megabyte och 1080 pixlar i höjd. En bildöverföring via bluetooth tar ungefär 15 sekunder när jag testade med min Sony Xperia Z5. Vill du föra över bilder i originalstorlek eller filmer du spelat in, så fungerar det på samma sätt som med liveview – kameran byter över till wifi-läget och för över bilderna eller filmerna.

Även om D500 är avstängd så är bluetooth påslaget i lågenergiläge, vilket innebär att du kan ladda hem bilder från kameran utan att slå på den. Symbolen visas på kamerans övre skärm.

Grejen med Nikon D500 är att denna nya version av bluetooth är mer energisnål än tidigare, vilket innebär att du kan nå kamerans bilder trots att den är avstängd. Genom denna teknik räcker det alltså att du är nära kameran och har din telefon, för att kunna titta och ladda över bilder från kameran. Det här är alltså en automatik som du kan använda dig av när du är på semester – du går runt och fotograferar, men även när du stängt av kameran och går vidare så fortsätter överföringen av bilder – och när du gått tillräckligt långt och vill dela med dig av dina bilder för världen så är bilderna redo i din telefon. Riktigt smart.

Snabbhet och autofokus

Nikon D500 är snabb. Den känns riktigt snabb i autofokusen, riktig snabb i hanteringen, riktigt snabb i användandet, och med 10 bilder per sekund i seriebildstagning. Nu har jag inte hunnit testa på några snabba objekt ännu, men det ser ut som om Nikon D500 har alla delar som behövs för många av kategorier av fotografering.

För den som vill justera sin autofokus själv finns nu möjligheten till detta genom att trycka på två knappar. Genom att fokusera med kameran på stativ på ett objekt ungefär tre gånger brännvidden bort, i centimenter, kan du låta kameran finjustera fokus. För zoom-objektiv ställer man in objektivet på längsta brännvidden och kör igång fokusjusteringen.

På så vis kan du själv lagra fokusinställning för dina objektiv. D500 lagrar just nu denna information baserad på objektiv, inte serienummer, vilket innebär att du kan göra detta för ett objektiv av en modell.

Test i Kamera Bild nr 6

I Kamera Bild nummer 6 som kommer ut i butik 7 juni kommer vi att ha hårdtestat kameran för att se vad den går för. Innan dess kommer vi lägga upp bilder tagna på olika ISO-värden för att du ska kunna undersöka bildkvaliteten på egen hand.