Prylnyhet

Nikon vässar D5 med uppdatering

Kamera & Bild testar nya Nikon D5. Här med den gamla versionen av den trådlösa sändaren WT-5 påmonterad.

Att Nikon D5 är en riktigt vass kamera råder det nog inga tvivel om. Men nu har Nikon lanserat en ny mjukvara till kameran som tar hand om en del problem och förfinar vissa egenskaper som gör den ännu bättre.

Om du äger en Nikon D5 kan du nu uppdatera den till mjukvaran med namnet v1.10. De förbättringar du då får är bland annat att du kan spela in video i 29 minuter och 59 sekunder oavsett vilken upplösning du väljer. Alltså även med 4K, en upplösning som tidigare var begränsad till en inspelningslängd på 3 minuter. Nu sparas filmen i upp till åtta filer på 4 GB var.

En annan funktion för videoentusiasten är att kameran nu får en elektronisk bildstabilisering när man filmar i både FX och DX-lägena. Dock bara i HD och full HD, alltså inte i 4K. Ett riktigt effektivt resultat ska man få om man kombinerar den här funktionen med ett stabiliserat objektiv.

För stillbildsfotografen

För dig som fotar mest stillbild har det också kommit nya funktioner. Nu kan du till exempel få flimmerreducering när du fotograferar i lysrörssljus. Vilket minskar variationer i exponeringen vid den typen av belysning.

Du får även möjlighet att använda en nio-punkters dynamisk AF.

För att ladda ner den nya mjukvaran kan du klicka dig in här.