Prylnyhet

Nya Sony A68 har 79 fokuspunkter

Den nya Sony A68 är en uppföljare till A58 och har fått stora delar av sin teknik från den omtyckta A77 II. Bland annat det effektiva fokussystemet 4D-fokus.

Den senaste tiden har det varit mycket fokus på Sonys spegellösa system i A7-serien. Alla modellerna har uppdaterats till den andra generationen och för inte så länge sedan kom även den andra versionen av fullformatskompakten RX1R.

Sonys systemkameraserie med fast spegel och a-bajonett har det däremot varit ganska så tyst kring, bortsett från lanseringen av A77 II. När nu den nya A68, som är en uppgradering av A58, kommer kan man se det som en förenklad version av den omtyckta A77 II. Fokusmodulen som finns i A77 II, 4D-fokus sitter nu i A68. Den ger kameran 79 fasdetekterandefokuspunkter varav 15 är korsformiga. Systemet medger även följande autofokus i upp till åtta bilder i sekunden, dock bara i ett beskuret läge. Den ger också möjlighet att fokusera ner till -2 EV-steg.

Sensorn i A68 har en upplösning på 24 megapixlar och är av Sonys exmor cmos-typ. Man kan så klart även filma med kameran och då finns formatet xavc-s, som numera börjar bli standard i alla Sonys systemkameror, tillgängligt. Det medger att du kan filma med en bitrate på 50Mbps. Du behöver dock ett minneskort i klass 10 eller högre för att det ska fungera.

Isokänsligheten sträcker sig från 100-25600 för stillbild och upp till 12800 för film. Skärmen på kamerans baksida är på 2,7 tum, alltså något mindre än de tretums-skärmar som börjar bli standard.

Priset hamnar på 5800 kronor för bara huset och vill man även ha kitobektivet får man skiljas från 6800 kronor. Säljstart är i mars 2016.