Prylnyhet

Panasonic GM1: Fickformat på riktigt

Panasonic har aldrig gjort speciellt stora kameror, men nu har de tagit i från tårna för att göra en riktigt liten. Den nya spegellösa systemkameran GM1 är imponerande liten.

När man tar GM1 i sin hand inser man hur liten den faktiskt är. Huset påminner mer om en smidig kompaktkamera än en systemkamera. För att uppnå den smidiga storleken har de plockat bort aluminiumskelettet som i vanliga fall finns under magnesiumskalet för att stadga upp kamerahuset. Man har även gjort om slutarfunktionen så att bara den första ridån är mekanisk medan den andra är elektronisk. Denna konstruktion har gjort att man fått ner kamerahuset till de imponeranden storlek det fått.GM1 har en micro four thirds-sensor med en upplösning på 16 megapixlar. Bajonettfattningen är densamma som på andra micro four thirds-kameror och samma objektiv är således tillgängliga även för GM1. TIllsammans med huset lanserar man också ett nytt objektiv med brännviddsomfånget 12-32mm f/3,5-5,6. Panasonic själva menar att brusprestandan ska vara 25% bättre än tidigare modeller, exakt vilka modeller man syftar på framgår inte men med tanke på hur bra GX7 presterade i vårt senaste test finns det ingen anledning att tro att den här skulle vara mycket sämre.

Panasonic GM1 - Höjdpunkter

  • Extremt liten
  • 16 megapixels upplösning
  • Elektronisk andraridå
  • Wifi

Den kontrastavkännande autofokusen uppdateras med information från sensorn 240 gånger per sekund, något som ska se till att fokuseringen går snabbt och är exakt. Bland annat kan man få följande fokus i serietagningsläget med fyra bilder per sekund.

Skärmen är tre tum stor och är dessutom tryckskänlig. Både avtryck och foksuering kan skötas via denna. Som de flesta nya kameror idag har GM1 inbygd wifi vilket gör att den kan styras från en smartphone eller surfplatta och att bilder kan överföras till dylika trådlöst. Man kan också föra över bilder trådlöst till en dator om man så önskar.