Prylnyhet

Panasonic Lumix GX80 – med 4K och smarta finesser

Panasonic uppdaterar sitt Lumix-sortiment med nya GX80. Kameran får 5-axlad bildstabilisering, film i 4K och möjlighet att klippa 4K-film direkt i kameran.

Nya Panasonic Lumix GX80 har fått en ny sensor på 16 megapixlar utan lågpassfilter. ISO-känsligheten uppgår till 25600 ISO och film spelas in i 4K i 25p eller full-HD i 50p.

Kameran har även fått 4K-fotoläget, vilket innebär möjligheten att spara ned en ruta från film i 8 megapixel. 4K-foto går att spela in i tre olika lägen med 30 bilder per sekund, där man startar, startar-stoppar eller trycker stop efter att det man velat fånga redan hänt.

Panasonic säger sig själva har arbetat mycket med stabiliseringen, och har bland annat byggt om slutaren helt i kameran, jämfört med tidigare modeller. Man har även utvecklat ett nytt 5-axlat "dual-IS"-system där man kombinerar den optiska bildstabiliseringen med kamerahusets bildstabilisering, vilket förbättrar möjligheterna till skarpa bilder, bland annat vid långa brännvidder.

Digital sökare

GX80 har också fått en digital sökare i 16:9-format på 2,76 miljoner bildpunkter. Skärmen på baksidan är på 3 tum och har en upplösning på 1.04 miljoner bildpunkter, och kan vinklas uppåt i 80 grader och nedåt i 45 grader.

Funktionen "Depth from Defocus", DFD, finns också i GX80. Funktionen tar en serie bilder under en omfokuseringsloop, där den fångar bilder efter varandra med olika fokusområden. Från dessa bilder kan du sedan välja den som har fokus på det område du vill.

Kreativa funktioner

Kameran har också fått 22 kreativa filter för dig som gillar att experimentera med olika bildutseenden.

Filmar du i 4K kan du nu också beskära och panorera i realtid, genom att du väljer att ett filmutsnitt ska zoomas in över tid, från vidvinkel till zoom.

Kameran har också inbyggd wifi och timelapsefunktion.