Prylnyhet

Pentax avslöjar kommande proffsobjektiv

För att ha objektiv som matchar deras moderna kamerahus utvecklar nu Pentax två nya objektiv som hamnar i deras toppserie. Det handlar om ett fast 50mm f/1,4 för fullformat och en ljusstark vidvinkelzoom 11-18mm f/2,8 som är anpassad för APS-C.

Pentax har sedan tidigare objektiv i ungefär samma brännviddsomfång som de nu avslöjade proffsgluggarna. En fast 50mm f/1,4 har de så klart sedan tidigare, men den nya versionen, HD Pentax-D FA★ 50mm f/1.4 SDM AW, är en moderniserad variant med vädertätning och inbygd fokusmotor (den tidigare har skruvdriven autofokus). Det nya objektivet blir något större än föregångaren, men är fullt ut anpassad för digitala kameror vilket det gamla inte var. Objektivet är anpassat för att användas tillsammans med en fullformatskamera, men passar så klart på deras APS-C-kameror också.

Det andra objektivet, HD Pentax-DA★ 11-18mm f/2.8, har idag en motsvarighet på 12-24 millimeter med en bländare på f/4, men den nya versionen blir alltså både aningen vidvinkligare och ett steg ljusstarkare.

Vidvinkeln kommer att lanseras under sommaren 2018 medan den fasta 50mm f/1,4 kommer att dyka upp under våren 2018. Då kommer både fler detaljer och samt priser.