Prylnyhet

Phase One XF – smidigare mellanformat

Phase One XF.

Mellanformatstillverkaren Phase One har länge baserat sina kameror på Mamiyas system, men nu har de utvecklat ett nytt sådant för att kunna flytta gränserna för vad formatet klarar av – ännu längre fram.

XF är ett nytt system som enligt Phase One själva har en ”ren skandinavisk design”. Nyheterna i systemet innefattar bland annat en plattform för autofokuseringen som kallas för Honeybee, vilket ska vara en väsentlig uppgradering från det tidigare systemet.

Menysystemet är baserat på kunders önskemål och ska vara anpassningsbart efter användarens behov. Likt hos Canons 5DS och 5DS R har Phase One konstruerat spegelmekanismen för att minska vibrationerna som kan förstöra upplösningen i bilderna.

Tre nya bakstycken

XF kan användas med schaktsökare eller 90-graders prismasökare. Systemet är kompatibelt med IQ1-bakstycken, men Phase One lanserar även tre nya bakstycken till XF.

Upplösningarna ligger på 50, 60 och 80 megapixlar. Det med lägst upplösning har fått en CMOS-sensor som ger 14 stegs dynamiskt omfång medan övriga bakstycken har CCD-sensorer med 13 stegs dynamiskt omfång. Alla nya bakstycken har en 3,2 tums pekskärm och wifi. De ger även möjlighet till exponeringar upp till 60 minuter.

Objektiv med centralslutare

Förutom detta så lanserar Phase One även två nya Schneider-Kreuznach-objektiv, 35mm f/3,5 och 120mm f/4. Båda objektiven har centralslutare och kan därför synka med blixtar upp till 1/1600s. Den snabbaste slutartiden ligger på 1/4000s. Enligt Phase One ska båda objektiven klara att återge upplösningar runt 100 megapixlar, något som ger en vink om att fler högupplösta bakstycken kan vara på gång.