Prylnyhet

Powershot N - nytänk från Canon

Nikon och Samsung satsar på att ha kameror med operativsystemet Android direkt i kameran. Canon går en annan väg och satsar på en kamera som är mer ett avancerat tillbehör till din smartphone.

Med Powershot N vill man troligen ta upp kampen med Nikon S800c och Samsung Galaxy Camera. Men man har en annan angreppsvinkel. N är betydligt mindre än till exempel Galaxy Camera som är en ganska stor pjäs i jämförelse med många andra kompaktkameror. N är 8 centimeter bred, 6 centimeter hög och dryga 3 centimeter tjock. Att den inte är tunnare beror på den vridbara skärmen på 2,8 tum som sitter på baksidan av kameran.

Kameran har en knapp som direkt kopplar den till en antingen en surfplatta eller en smartphone via wifi med vilken man kan skicka upp bilder och filmer på olika sociala medier. Appen som gör detta möjligt finns gratis att hämta ner, ännu har vi inte fått några uppgifter om vilka operativsystem den stödjer. En annan designfeature som gör kameran lite speciell är hur avtrycket är utformat. Man använder nämligen en av de två ringarna runt objektivet som avtryckare. Tycka vad man vill om det men det innebär bland annat att man kan trycka av, eller ja vrida av, en bild på samma sätt hur man än håller kameran. Den andra ringen används för att styra zoomen. Det mesta andra styr man via pekskärmen på baksidan.

Rent kameratekniskt är kamerans hjärta en 12,1 megapixels CMOS-sensor, en Digic 5-processor och ett objektiv som täcker brännviddsområden från 28mm till 224mm. Powershot N är också utrustad med Canons HS-teknik som ska ge den bättre bildkvalitet på höga känsligheter.

Ett nytt kameraläge som kallas för Kreativ tagning ska, enligt pressinformationen, ge bilderna en oväntat och kreativ behandling. Vad det egentligen innebär är att bilden analyseras utifrån olika parametrar så som exponering, fokuspunkt, vitbalans, komposition med mera för att få fram den effekt som lyfter bilden bäst.

Powershot N kommer att vara tillgänglig i maj till ett pris av 2900 kronor.