Prylnyhet

Snyggare oskärpa med nya objektiv från Sony

Sony lanserar två nya korta teleobjektiv som är tänkta att fungera bra för porträttfotografering. Tack vare en speciell teknik ska det ena också leverera ovanligt snygg oskärpa. Båda objektiven är byggda för Sonys E-bajonett.

Det längre av de två objektiven, FE 100/2,8 STF GM OSS, ingår i Sonys G Master-serie, vilket är Sonys proffsigaste serie. Det har inbyggd bildstabilisering, är vädertätat och har dessutom en speciell teknik för snyggare oskärpa. Objektivet använder sig av ett så kallat apodiserande linselement, en lins vars densitet ökar ut mot kanterna. Det här elementet gör att oskärpecirklarna blir mjukare och ska på det sättet ge en snyggare oskärpa. Konstruktionen låter ju som något som kan ge problem med vinjettering, men Sony skriver i sitt pressmaterial att de har konstruerat objektivet på ett sätt som ska minska vinjetteringen som kan uppstå av det apodiserande linselementet.

Sonys nya FE 100mm f/2.8 STF GM OSS.

För att hjälpa till med att skapa en snygg oskärpa har bländaren 11 blad. I övrigt består konstruktionen av 14 linselement placerade i 11 grupper. Objektivet har också ett speciellt läge som ger en nägräns på ungefär en halvmeter.

Objektivet kommer att börja säljas i mars med en prislapp på 2100 euro, vilket motsvarar ungefär 20 000 kronor.

Billigare alternativ och kraftig blix

Sony lanserar också ett billigare alternativ till sitt kortare porträttobjektiv FE 85mm f/1,4 GM, nämligen ett nyttFE 85 mm f/1,8. Det är visserligen tätat men det har ingen bildstabilisering. Objektivet är både lättare och mindre än den existerande 85mm f/1,4 och få så klart en lägre prislapp. Det riktar sig, enligt Sony, till de som just tagit steget in i fullformatsvärlden och vill ha en bra kompromiss.

85:an blir tillgänglig i mars och priset hamnar på 680 euro, vilket motsvarar ungefär 6500 kronor.

Men Sony stannar inte där, medan hjulen ändå är i rullning passar de på att även lansera en blixt. Den nyaHVL-F45RM är enligt Sony anpassad för att passa bra ihop med

. Blixten kan användas som både sändare och mottagare i Sonys radiostyrda blixtsystem. Via radio kan den styra upp till 15 andra blixtar på upp till 30 meters avstånd. Guidenumret ligger på 45 och blixten är vädertätad.

A7-serien
en kamerablixt
Den nya blixten HVL-F45RM.

Blixten kan pumpa ur sig 210 blixtar på ett batteri, kan justeras i sidlled och höjdled. För de som hellre filmar har den en led-lampa på fronten. Priset för blixten hamnar på 500 euro, alltså ungefär 4700 kronor.