Prylnyhet

Sony A7R II – slår nya rekord

I version II höjer Sony upplösningen till 42,4 megapixlar och har den enda bakbelysta sensorn i den här storleken och med den här upplösningen. Kameran har också bildstabilisering, fasdetekterande fokusering, tystare slutare och möjlighet att filma i 4K.

Upplösningen ligger nu alltså på 42,4 megapixlar, vilket visserligen inte är högre än Canons senaste lansering, men frågan är om skillnaden kommer att vara enorm, eller om det är andra kvaliteter som kommer att utgöra skillnaden. Sonys sensor är bakbelyst för att ge bättre bildegenskaper i dåligt ljus. ISO-taket har därför höjts till 102 400.

Liksom hos Canons 5DS och 5DS R har Sony byggt om slutaren för att minska mängden vibrationer den avger när den arbetar. Detta för att maximera effekten av de många pixlarna. Vill du vara helt säker på att slippa vibrationer och dessutom få en helt tyst slutare kan du använda dig av den elektroniska slutaren som också finns i kameran. Vill du ytterligare minska risken för skakningsoskärpa så finns en inbyggd bildstabilisering som ska ge möjlighet att använda 4,5 stegs längre slutartid utan att bilderna blir oskarpa.

4K i två format

Ska du filma kan du nu göra det i 4K och då kan du antingen välja att läsa ut video från hela sensorns bredd eller ifrån en beskärning som motsvarar filmformatet Super 35. Filma kan du så klart göra i Sonys xavc-s i antingen 24/25 eller 30 bilder per sekund.

A7R II har en fasdetekterande autofokus med fokuspunkter utplacerade på sensorn. Den stora fördelen med den nya fokuseringen är att du nu inte behöver den mer avancerade adaptern för att A-objektiv ska få fullt fungerande autofokus. Det finns dessutom adaptrar som gör att du kan använda till exempel Canon eller Nikon-objektiv på kameran och få tillgång till autofokuseringen.

Priset för huset hamnar på 35000 kronor.