Nyhet

Ricohs finsmakarkompakt på K&B:s testbänk

På listan över Kameror vi vill se har Ricohs digitala version av kultkompakten GR länge stått högt på listan. Nu har jag ett exemplar i handen, och kan konstatera att allt inte var bättre förr.

Publicerad

Titta på bilden här ovan. Det är nio år mellan de två kamerorna. Min gamla analoga Ricoh GR1 i bakgrunden (oj så mycket kul jag haft med den kameran) och den splitter nya Ricoh GR Digital längst fram med all extrautrustning. Översatt till dagens pengavärde kostade nog GR1:an ungefär lika mycket som sin digitala lillebror när jag köpte den 1996. .

Jag ska inte gå händelserna i förväg genom att ge alltför många förstahandsintryck - men två saker står helt klara redan nu. Ett: Den optiska sökaren som finns som (dyrt) tillbehör till den digitala versionen av kameran är vida överlägsen den som satt i gamla GR1. Så mycket att jag vid en jämförelse undrar hur jag stod ut. Jag är mycket närmare ett accpeterande av extrasökaren nu när jag sett den, och igenom den, i verkligheten än när den bara var en uppgift på ett datablad.

Två: Vad gäller autofokushastighet och eventuell slutarfördröjning kan jag inte märka någon skillnad, förutom vid spot focus då digital-ricohn är mer än lovligt seg i inomhusljuset. Nu ska jag bara försöka reda ut om felet sitter i kameran eller hos fotografen.

Nåväl. Jag återkommer inom kort i denna blogg.