Lag & Upphovsrätt

Bolagsupplysningen blankett-bluffar fotografer

Just nu har många fotografer och enskilda näringsidkare fått hem en blankett från det svartlistade företaget Bolagsupplysningen. Om du skickar in pappret så kräver de dig på pengar – utan att du får något för det.

Det är det estniska företaget som kallar sig för "Bolagsupplysningen" som skickar ut massutskick till registrerade firmor, just nu inom media- och fotoområdet. Om du skickar tillbaka blanketten så påbörjar du en prenumeration för att förhandsexponeras på deras sajt

– som i praktiken inte ger dig någonting förutom en faktura på 4795 kronor.

bolagsupplysningen.se
De förifyllda uppgifterna verkar med flit vara oifyllda för att du ska komplettera – och ingå i ett dyrt avtal med Bolagsupplysningen.
Texten är lång och krånglig – men säkert helt juridiskt korrekt – vilket kan ställa till problem för den som inte vet vad det handlar om.

Kamera Bilds chefredaktör Calle Rosenqvist har själv fått en blankett hem i brevlådan och vet att många andra också reagerat på retoriken och utseendet på det så kallade "erbjudandet".

– Många fotografer tror att det handlar om ett myndighetsutskick, framförallt då blanketten är framställd så att den ser ut som en deklarationsblankett. Den har ett namn och logo som påminner om myndigheten Bolagsverket samt texten "Dags att komplettera", något som i alla fall för mina tankar till Skatteverkets "dags att deklarera", menar Calle.

Ingår avtal

Genom att använda offentlig bolagsinformation som ser ut att vara ouppdaterad då gamla uppgifter antagligen medvetet använts på blanketten, vill Bolagsupplysningen att du ska göra ändringar och justeringar och skicka in blanketten. Det som då händer är att du ingår i ett avtal där du få en faktura på 4795 kronor. Dessutom står det i texten att företaget tar sig rätten att fakturera för två år om man inte betalar i tid, alltså totalt 9590 kronor.

Avtalet som just nu har skickats ut har dessutom ändrats något jämfört med de tidigare vi sett. Ändringarna från våren 2015 har gjort det mycket svårare för den som skickar in pappret att hävda att det är ogiltigt, då det juridiska antaligen är mer genomtänkt.

Så gör du om du får krav

Enligt Per Geijer, Svensk Handels säkerhetschef, är det bara att konstatera bluffen och bestrida fakturan.

– Bestrid fakturan och vägra betala. Avtalet är inte giltigt eftersom det är vilseledande. Det är ytterst osannolikt att företaget väljer att ta en fight i tingsrätten, säger han till Nerikes Allehanda som också skrivit om Bolagsupplysningen.

Svensk Handels varningslista är företaget markerat som ett blufföretag. Enligt dom ska du om du anser att du blivit vilseledd på ett sätt som kan ses bedrägligt, kontakta företaget och skriva:

"Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras."

Polisanmäl, samt skicka även en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejl, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. På Svensk Handels hemsida kan du anmäla både bluffakturor och bedrägeri direkt via ett formulär, och väljer då att samtidigt skicka in ärendet till polis:

Hotar med inkasso och Kronofogden

Många företag lämnar över sin fordran till ett inkassoföretag. Då är det enligt Svensk Handel viktigt att du fortsätter bestrida kravet om du anser att kravet är felaktigt. Du mejlar då inkassoföretaget och bestrider kravet, samt förklarar bakgrunden.

"Nummerupplysningen" fungerar på samma sätt som Bolagsupplysningen, där man får en kostnad på 5895 kronor för att få bättre rankning på deras sajt.

Samma sak gäller med krav från Kronofogden, där du mejlar dom en kopia på din bestridan till dom, där du bevisar att du överklagat.

Eftersom Bolagsupplysningen nu finns med på Svensk Handels varningslista kan du aldrig få någon betalningsanmärkning – även om de skulle vända sig till Kronofogden. Anledningen är att samtliga svenska kreditupplysningsföretag frånsäger sig att handha ärenden med företag som är varningslistade.

Samma företag driver även "Nummerupplysningen" som fungerar på precis samma sätt som Bolagsupplysningen.

Bolagsupplysningen har just nu fått in över 150 polisanmälningar för bedrägeri. Har du fotografvänner med enskild firma? Dela gärna artikeln på Facebook för att öka medvetenheten kring detta svartlistade företag.