Nyhet

Så ska en skärm se ut

Idag fick vi vårt testexemplar av Olympus nya systemkamera E-500. Och det lär ta sin tid att beta av alla kamerans funktioner. För det här är ett hus med stort djup.

Publicerad

Det är lite speciellt med en kamera som ska konkurrera i lågprissegmentet, men ändå vara märkets flaggskepp. En del avancerade funktioner som hos märken med större modellutbud bara finns hos de allra dyraste kamerorna sipprar ner till billigare modeller. Vi har sett det i Konica Minolta Dynax 7D som är en mellanklasskamera med klara proffsvibbar. Nu, redan under första testdagen, anar vi det också i billiga Olympus E-500 som känns riktigt kompetent i förhållande till priset. Där finns många funktioner under ytan.

Våra viktigaste första intryck för dagen:

- Sökarbilden är över förväntan stor (med tanke på sensorformatet), nästan som hos Nikon D70.

- Skärmen är en av de bästa vi sett på någon systemkamera, särskilt när det gäller betraktningsvinkeln.

- Huset känns lätt och kompakt, men ändå seriöst.

- Oj, vilken smart genväg för egen vitbalansering.

Nu har vi flyttat fokuseringen till tumknappen, upptäckt att man kan ändra de flesta inställningar utan att gå in i menyer via en fiffig och överskådlig genväg (som vi berättar mer om senare) och fäst remmen enligt Olympus anvisningar, som lyckligtvis råkar sammanfalla med redaktionens syn på hur en riktig remfästning ska gå till.

Vem som får ha kameran i helgen? Det blev Anders som vann den här gången. Men det gör inte så mycket, för jag har en riktig godbit som väntar på att börja testas på måndag.