Annons

Så skapar du en webbportfolio med Portfoliobox

Att bygga en egen portfolio på webben har aldrig varit så enkelt som det är idag. Du behöver inte kunna skriva långa kodrader eller ha en egen server. Många verktyg sköter allt det där åt dig, så att du istället kan ägna dig åt innehåll och design. Portfoliobox är just ett sådant verktyg.

I den här artikeln visar vi dig hur du skapar en professionell onlineportfolio med hjälp av Portfoliobox enkla och visuella verktyg. Du behöver inget program på datorn, allt sker i din webbläsare.

1 En introduktion av Portfoliobox

Innan vi börjar med den praktiska guiden kan det vara bra att känna till vad Portfoliobox är.

Portfoliobox är ett helsvenskt webbverktyg som kreatörer kan använda för att bygga en egen hemsida. Det finns två olika kontotyper, ett gratiskonto som rymmer 50 bilder och ett ”PRO-konto” som förutom att rymma fler bilder, även inkluderar ett eget domännamn. Betalkontot kostar ca. 670 kr om året.

Du skapar ditt konto påwww.portfoliobox.net/seoch när du har loggat in kan du börja bygga din hemsida direkt i webbläsaren.

2 Planering

Portfoliobox är utformat så att du snabbt kan skapa nya sidor och gallerier. Med bara någon knapptryckning kan du lägga in innehåll och ändra design. Tröskeln för att komma igång med själva verktyget är alltså ganska låg, men för att kunna skapa en bra portfolio måste du ha en plan. Du måste veta vad du vill åstadkomma med din portfolio. Vilka gallerier vill du visa på din webbsida? Vill du också ha en blogg och hur ska dina besökare kontakta dig? Innan du börjar bygga din webbplats i Portfoliobox kan det vara bra att ha funderat igenom vilket innehåll du vill visa på din webbplats och hur det ska struktureras.

3 Skapa gallerier

Styrkan med Portfoliobox är gallerier. Du kan bygga upp unika och personliga gallerier utifrån en rad olika utseendemallar och sedan enkelt fylla på med dina bilder. Något som är unikt med Portfoliobox är att du kan ha olika mallar på olika gallerier om du så önskar. Du kan t.ex. ha en vanlig tumnagelmall på ett galleri och en horisontell design på ett annat.

3 Samla gallerier i en kollektion

När din webbportfolio växer kan det vara bra att organisera gallerierna i så kallade kollektioner. En kollektion är en typ av huvudsida med länkar till de olika gallerisidorna.

Du kan t.ex. samla alla dina gallerier i en kollektion och kalla den något i stil med ”Mina gallerier”. Detta är en ganska vanlig struktur och gör att webbplatsen blir enkel att navigera i, särskilt om väljer en att sätta kollektionen som startsida.

4 Skapa text- och kontaktsidor

Att kunna bli kontaktad av dina besökare och potentiella kunder är minst lika viktigt som att visa upp det du har skapat. Om någon vill boka dig, köpa någon av dina bilder eller bara ställa en fråga, så måste den personen kunna nå dig på ett enkelt och smidigt sätt.

I Portfoliobox har vi förberett mallar och verktyg för att du ska kunna skapa en snygg kontaktsida enkelt. Du kan själv skräddarsy ditt kontaktformulär och med vår unika texteditor kan du enkelt lägga in text och kontaktuppgifter på ett väldigt dynamiskt vis.

Det du behöver göra är alltså att bestämma vilken kontaktinformation du vill lägga ut och skriva texten om dig själv. Om du är en frilansande fotograf rekommenderar vi att du inte snålar med kontaktinformationen. Gör det enkelt för dina kunder att nå dig.

5 Blogga

Att lägga till en blogg på din webbplats är inte bara bra för att det ger dina besökare anledning att komma tillbaka till din sida oftare. Bloggen är också mycket bra ur marknadsföring- och sökmotoroptimeringssynpunkt.

Ett problem med vanliga fotografhemsidor är att de innehåller många bilder men lite text. Bilder är tyvärr värdelöst ur SEO-synpunkt, och du kommer inte kunna kompensera bristen på text med meta-beskrivningar eller nyckelord. Sökmotorerna gillar text och det är ju just det som bloggen bidrar med. Detta är också anledningen till att det inte är rekommenderat att använda en extern blogg på t.ex. Wordpress. Då ökar ju inte bloggen Google-rankingen på din webbsida.

Om du bloggar om intressanta saker kan det också hända att folk gillar din blogg och sprider inläggen på sociala medier. Du får då inte bara mer trafik till din sajt, utan även inlänkar, något som värdesätts högt av sökmotorerna.

Portfoliobox är framtaget för kreatörer och därför har vi utformat vårt bloggverktyg så att det är smidigt för dig att blogga både text och bild. Du kan enkelt lägga till flera bilder till ditt inlägg och välja mall för bildvisningen.

6 Skapa en e-shop

Många tror att det är svårt och dyrt att skapa en webbshop men med verktygen som finns i Portfoliobox är det inte mycket svårare att skapa en e-shop än det är att Facebooka. Dessutom kostar det inget. Om du vill sälja bilder eller konst på din sajt så rekommenderar vi att du skapar en webbshop, men kom ihåg att bilderna inte säljer sig själv. Du måste marknadsföra dig själv och dina verk.

När du väl har skapat själva produktsidan måste du också ställa in inställningarna för din webbshop. Detta gör du under inställningar och e-handel. Där kan du lägga till företagsuppgifter, frakt och moms, samt välja hur betalningen ska ske. Vi rekommenderar att du väljer betalmetoden faktura. Då betalar du ingen transaktionsavgift och du kan själv specificera betalmetod.

7 Startsidor och andra mallar

Något du snart kommer att märka när du arbetar med Portfoliobox är att det finns väldigt många olika sidtyper och alternativ. Fördelen med Portfoliobox jämfört med Wordpress och de flesta andra liknande tjänster är att du inte begränsas av ett övergripande tema. Genom att kombinera mallar och layouter kan du skapa något som verkligen är unikt.

Du kan även välja att använda vilken sida som helst som startsida, och om du vill ha en modern design på din webbsida rekommenderar vi att du testar mallarna som ligger under sidtypen ”Singlesidor”. Med dessa mallar kan du enkelt skapa moderna blocksidor, alltså sidor som innehåller stora block med bakgrunder som ”rör sig” när du skrollar.

Det finns en uppsjö av andra mallar som vi rekommenderar att du bekantar dig med om du skapar en Portfolioboxsida. Om du vill ha en imponerande förstasida på din webbportfolio kan vi t.ex. rekommendera startsidemallarna.

8 Layout, färg och teckensnitt

När du är klar med innehållet på din sajt är det dags att börja anpassa layouten och utseendet. Du kan välja en rad olika layouter för din meny. T.ex. kan du välja om den ska placeras på toppen, till vänster eller på botten av din webbportfolio. Klicka på Layout och testa olika alternativ. Din sida kommer uppdateras i realtid så att du direkt kan se om layouten passar för dig.

Du ändrar alla teckensnitt och färger genom att klicka på ”Färger och fonter”. Även dessa inställningar uppdateras i realtid så att du ser vad du gör. Du kan styra alla färger och teckensnitt på din webbsida i detalj. Om du vill få resultat snabbt kan du med fördel använda våra fördefinierade ”Färg och teckensnittkombinationer”.

9 Uppgradering och domän

Portfoliobox finns i två olika varianter, dels ett gratiskonto, och dels ett betalkonto som kostar ca. 670 kr per år. Du skapar ditt gratiskonto påwww.portfoliobox.net/seoch om du vill uppgradera kontot kan du senare göra det från adminpanelen.

Den största fördelen med betalkontot är att det inkluderar ett eget domännamn. Med en enkel knapptryckning kan du beställa ett domännamn som automatiskt kopplas till din sajt. (Självklart kan du också koppla ihop ett domännamn som du redan äger med din Portfolioboxsida).

10 Du äger dina bilder

Vi har märkt att många svenska kunder oroar sig för globala konglomerat med tvivelaktiga användaravtal. Därför vill vi redan här poängtera att du äger alla rättigheter till dina bilder. Vi gör vårt bästa för att skydda dina bilder. För att att verkligen vara på den säkra sidan sparas inte högupplösta bilder i Portfoliobox. På så sätt kan ingen stjäla dina original.

Avslutande tips och länkar

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en inblick i vad du kan skapa med Portfoliobox och att du nu är sugen på att sätta igång och bygga en grym webbportfolio. I sådant fall kan du skapa ditt konto påwww.portfoliobox.net/se

Om du vill ha en mer utförlig guide som beskriver hur du skapar din webbsida med Portfoliobox rekommenderar vi Moderskeppets utmärkta videokurs på temat. Du hittar den här:guld.moderskeppet.se/kurser/kurs/skapa-onlineportfolio-med-portfoliobox