Nyhet

Slöjor på Galleri Kontrast

Under ett par år dokumenterade fotograf Elin Berge svenska muslimska kvinnor med slöja. Till och med den 9 april kan du se resultatet på Galleri Kontrast i Stockholm. Vernissaget för Slöjor drog närmare tusen besökare.

Publicerad

Elin Berge hade inte så mycket kunskap om slöjan. Sen blev hon kompis med en muslimsk tjej och idén till ett fotoprojekt tog sin början.

- Jag blev nyfiken, säger hon. Det var kul att höra en glädjande bild om slöjan. Alla bär slöjan på sitt eget sätt och har olika åsikter om varför de gör det. Jag upptäckte att det kan variera så mycket - färg, form och stil.

Vernissaget den 11 mars var välbesökt.

- Det är svårt att uppskatta hur många som var där, men det var kanske tusen personer. En del av tjejerna som jag fotat var där också. Det var nog det roligaste att höra vad de tyckte.

Elin säger sig inte ha fått några negativa reaktioner.

- Jag tycker det är konstigt för jag hade nästan förväntat mig negativa reaktioner. Slöjan är ju ett så laddat ämne. Men de flesta som ser utställningen inser nog att tjejer med slöja är likadana som alla andra tjejer.

Varför ska man då se utställningen?

- Om man känner att man vill bredda sin bild av slöjan och möta tjejerna som personer.

Elin Berge är född 1978 och uppvuxen i Umeå, men befinner sig just nu i Stockholm där hon föreläser om slöjor. Hon har funderingar på två projekt som har anknytning till ämnet. Mer vill hon egentligen inte säga.

- Temat är unga tjejer i alla fall.

År 2004 vann Elin ett dokumentärfotopris för Slöjor som Arbetets Museum i Norrköping delade ut. Motiveringen lät bland annat såhär: "…med stort socialt engagemang och stor målmedvetenhet har hon lyft på slöjan till den muslimska kvinnans värld i sitt dokumentära sökande…".

Efter Galleri Kontrast kommer utställningen först att rulla vidare till Umeå och Västerbottens museum för att sen landa på Arbetets Museum i Norrköping. Glädjande för alla de som inte har möjlighet att ta sig till Stockholm innan den 9 april.

Vill du se mer av Elin Berge - besök henne på Moment Agencys hemsida (länk nedan).