Nyhet

Tre perspektiv på kvinnlig identitet

Återspeglingar/Reflections är en utställning där tre fotografer använt olika tillvägagångssätt för att ställa frågor om kvinnlig identitet, förebilder, arv och sociala roller. På torsdag den 23 mars är det vernissage på Kulturhuset i Stockholm.

Publicerad

En av de tre fotograferna, Pernilla Zetterman, kombinerar stillbildsfotografi och rörlig videobild i sitt berättande. År 2004 fick hon Hasselbladsstiftelsens ettåriga stipendium för vidareutbildning. Förutom utställningar i Sverige har hon även ställt ut i Paris, Berlin och Hamburg. Den finska fotografen Aino Kannistos fotografier visar på ett annat sätt att möta frågeställningen. Hennes bilder är konstruerade rollporträtt där hon själv gått in i olika identiteter.

Till skillnad från Pernilla Zetterman och Aino Kannisto koncentrerar Cathrine Sundqvist sig på huvudaktörerna, i detta fall häst och hästtjej. Hon iscensätter situationer och utforskar sen bilden av den kvinnliga identiteten. I projektet A Warriors Confession följde hon en grupp hästtjejers utveckling före, under och efter puberteten. I en oförändrad bildmiljö iakttog Cathrine förhållandet mellan flickan och hennes kroppsliga förändring. Cathrine har under tre år studerat vid konstfotoskolan London College of Communication. Nu bär det vidare till Royal College of Art och ytterligare två års studier.

Återspeglingar/Reflections öppnar fredagen den 24 mars på Kulturhuset i Stockholm. På vernissaget den 23 mars presenteras fotografierna av Hasse Persson, chef för Borås Konstmuseum och Timothy Persons, chef för Professional Studies, University of Art and Design i Helsingfors.