Nyhet

Vi har testat 9 telezoomar

Älgar i morgonljus, surfare på vågtoppar eller ugglor på mossar. Det finns mycket som en normalzoom inte klarar och därför är telezoomar populära komplement. Vi testar här 9 telezoomar för semester, sport och natur.

Publicerad

TESTADE OBJEKTIV:

- Canon EF 75-300/4-5,6 III

- Canon EF 70-300/4-5,6 IS USM - BRA KÖP!

- Canon EF 70-300/4,5-5,6 DO IS USM

- Nikon AF-S VR 70-300/4,5-5,6 G - BRA KÖP!

- Sigma AF 70-300/4-5,6 DG APO Macro

- Tamron AF 70-300/4-5,6 Di

- Olympus Zuiko ED 40-150/4,0-5,6 - BRA KÖP!

- Pentax SMC-FA J 75-300/4,5-5,8 AL - BRA KÖP!

- Sony AF 75-300/4,5-5,6

Det är när du köper ditt andra objektiv som systemkameran verkligen blir en systemkamera. För de flesta är det första objektivet en paketzoom som går från hygglig vidvinkel till kort tele. Helt okej att fotografera porträtt med, men knappast fåglar eller vindsurfare.

Det andra objektivet är för de flesta en telezoom. Drömmen om att fånga motiv långt bort är ofta själva skälet för många att köpa en systemkamera.

Blir då bilderna så där häftigt proffsiga med superskarp fjäderteckning hos fåglarna och snyggt oskarp bakgrund?

Svaret blir varken ja eller nej. Förutsättningarna finns där, men det krävs mer än att bara skruva på en telezoom.

Närbilder kräver närhet

Problemen är två. Om vi först tar exemplet med fågelbilderna så räcker egentligen telezoomen till för att ta närbilder på fåglar, men många underskattar hur nära man måste gå. Fåglar är små djur och även med en kraftig telezoom så krävs ett kort fysiskt avstånd på 3-5 meter för de flesta arter.

Så nära kommer man sällan utan att vara förberedd. Det enklaste är att göra i ordning ett fågelbord på lagom avstånd från köksfönstret. Att smyga så här nära fåglar går kanske i parken men sällan i skogen. Där krävs ofta ett gömsle och en preparerad matplats.

Det andra problemet som du säkert kommer att stöta på är telezoomarnas begränsade ljusstyrka. Vi vill ju inte att objektiven ska bli för tunga eller för dyra. Varje steg högre ljusstyrka brukar öka priset lavinartat. Pressfotografer brukar använda stora och tunga telezoomar som är två steg ljusstarkare än de zoomar vi testar här. De kostar runt 20 000 kronor men har ändå inte lika mycket tele som de populära 70-300 telezoomarna som de flesta foto-amatörer köper.

Normalzoomarna som säljs med de flesta systemkameror är oftast lika ljussvaga som testets telezoomar. Men eftersom teleobjektiv förstärker handens skakningar, precis som en kikare, så krävs snabbare slutartider för att få skarpare bilder.

Några objektiv i testet har inbyggd bildstabilisering som gör att det går att fotografera med 2-3 stegs längre slutartider än som annars är möjligt för att få en skarp bild. Tyvärr blir dessa objektiv också dyrare.