Kamera & Bild testar

Fujifilm X30: Med bättre kontroll

TEST: Fujifilm X30 är den tredje generationen av avancerade kompaktkameror med zoom från Fujifilm. Två större nyheter har dykt upp till i år. Men frågan är om dessa nyheter hjälper eller stjälper?

Fujifilm har två avancerade kompaktkameraserie som kröns av den nuvarande modellen X100T och så denna, X30, som nu ska testas. X100 har fast optik och en större sensor än X30. X30 kompenserar sin mindre sensor med att ha ett zoomobjektiv med hyfsat hög ljusstyrka, 28-112mm f/2.0-2,8. 

Sensorn har en upplösning på 12 megapixlar och är samma som i föregångaren X20 förutom att man nu plockat bort lågpassfiltret och därmed borde skärpan ha hoppat upp ett steg. Objektivet var man också nöjd med sedan X20 för det är också lämnat oförändrat. 

Nytt och förändrat

Trots att sensorn och objektivet är desamma som tidigare, har det hänt några grejer. På X30 har man adderat en kontrollring på objektivet utöver zoomringen som också används för att slå på kameran. Kontrollringen kan programmeras för att justera olika saker. Fuji har även bestämt sig för att det är dags att plocka bort den analoga sökaren till fördel för att bara ha en elektronisk. 

Skärmen på baksidan är också den ny. Den har blivit något större och kan dessutom vinklas 90 grader uppåt och 45 grader nedåt. Att den blivit större innebär att Fuji fått flytta runt lite på knappsatsen på baksidan. I stort sett finns samma funktioner kvar men knapparna har flyttats runt och vissa funktioner hamnar istället på den nya funktionsringen. Funktionsknappen på ovansidan har bytts ut mot en direktknapp för filminspelning. På framsidan har en extra knapp hamnat för att välja vilken funktion som ska användas med funktionsringen. Hur de nya knapparna och reglagen fungerar kommer vi tillbaka till. 

X30 har också begåvats med Wifi, i defaultläget finns det en direkt knapp på baksidan som drar igång wifisignalen och har du appen installerad i din smartphone eller surfplatta så kan du styra kameran och föra över bilder från kamera till telefonen/surfplattan. 

Fujifilm har även lagt till en ny filmsimulation, eller effektfilter om man hellre kallar dem för det, den här gången är det Classic Chrome som dykt upp i kamerna. Något som Fujifilm lade ner mycket tid på under sin pressvisning av kameran, så det var tydligt att de lade ner stor vikt vid det nya filtret. Tanken med effekten är att den ska passa dokumentärfotografer och ska ge skuggor som inte beckar igenom och färger som inte är för mättade. 

Batterikapaciteten har fått sig en uppryckning och ska nu klara av 470 bilder på en laddning. Men det egentliga antalet bilder man får ut på en laddning beror så klart på hur mycket man använder skärmen och wifi. Handgreppet är också något förändrat från X20, i mina ögon har det blivit lite bättre, även om skillnaderna inte är jättestora. 

 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna