Kamera & Bild testar

Canon 5DS/R vs Sony A7R II – Pixlarnas kamp

TEST: Både Canon och Sony har i år lanserat kameramodeller som ska ta upplösningen till nya nivåer. Men de har två olika tillvägagångssätt och de resulterande kamerorna ser väldigt olika ut. Vi har så klart jämfört dessa två megapixelmonster för att se hur de står sig mot varandra.

Upplösningen skiljer sig med åtta megapixlar till Canons fördel. En skillnad som visserligen kan märkas om alla förutsättningar är rätt, men det är andra saker som vi tycker utgör en större skillnad om man står och väljer mellan de två.

Den högre upplösningen är inget som syns på utsidan, här ser man i stället spåren av designtänket hos de två tillverkarna, och att Sony satsat mycket på det spegellösa konceptet som tillåter ett mindre kamerahus är väldigt tydligt. Storleken på A7R II är betydligt mindre än 5DS/R. Det är i och för sig inget konstigt, övriga kameror i A7-serien följer samma designkoncept och storleken är densamma. Samma sak hos Canon, 5DS/R är storleksmässigt stöpt i samma form som de andra kamerorna i 5-serien. 

Stabilisering på olika sätt

Båda kamerorna är konstruerade för att återge så mycket detaljer som möjligt i motiven som fotograferats. Båda tillverkarna har gjort olika åtgärder men med samma syften: att minska vibrationerna. Canon har konstruerat om spegelmekanismen, något som Sony rimligen inte behöver göra eftersom de inte har någon spegel. Sony har stoppat in en elektronisk slutare som gör att slutarens vibrationer inte ska förstöra skärpan. Vidare har Canon stoppat in en rejäl bottenplatta i kameran som ska stabilisera och dämpa vibrationer, något liknande har inte Sony gjort. Sony har å andra sidan inbyggd bildstabilisering i huset vilket visserligen inte minskar de små vibrationer som uppstår av slutaren men det är ändå något som underlättar att fotografera handhållet med kameran. 

 

 

Rörliga bilder

Om rörliga bilder är en viktig del av det du vill hålla på med så är valet inte jättesvårt. Då är det Sony som gäller. Då får du 4K, Super 35 och många inställningar för filmskapande. Med 5DS/R får du nöja dig med full-HD, vilket visserligen räcker för mångas behov, men vill man hänga med och filma ordentligt vill man nog ha fler möjligheter. 

Hastighet och fokusering

När det kommer till antal fokuspunkter så är det ingen match, Sonys sopa banan med Canonkamerorna med sina 399 fokuspunkter som täcker en väldigt stor del av sökaren. Canons 61 fokuspunkter och deras täckning av sökaren är inte så pjåkig den heller. Vad gäller hastigheten och säkerheten på de båda kamerornas autofokus är det ingen stor skillnad. Canons är aningen säkrare, men hastigheten är ungefär densamma som hos A7R II. Serietagningshastigheten är också likvärdig. 

Hastigheten i hantering och fotografering med de båda kamerorna skiljer sig inte speciellt mycket. De båda har menysystem man måste arbeta sig in i och när man väl gjort det är det inte många konstigheter. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna