Kamera & Bild testar

Canon 750D & 760D – smidig kamera för familjen

TEST: Canon ersätter nu instegsmodellen 700D med två nya kameror. I grunden är de väldigt likvärdiga, men några skillnader finns där. Men är skillnaderna tillräckligt stora?

När Canon lanserade 750D och 760D i vintras var några lite frågande till den lilla skillnaden i pris mellan de två och den ändå märkbara skillnaden i funktioner och utseende. Kamerorna riktar sig till en förhållandeivs liknande grupp, men som befinner sig på två olika nivåer. 

750D är tänkt för den som vill ta steget upp till en systemkamera och inte har så stora krav på många funktioner utan vill ha något lite enklare. 760D ger användaren fler funktioner och fler direkta kontroller som gör att en lite mer avancerad användare har mer glädje av kameran. Men prestandan är på många sätt densamma. 

Delar kärnan

Båda kamerorna är bestyckade med Canons nya 24,4 megapixels sensor, som även sitter i EOS M II. 

De har även fått den nya Digic 6-processorn som även placerats i de högupplösta 5DS och 5DS R (även om de har två var istället för en var som i fallet med 750D och 760D). 

För de som gillar filma eller använda live-view så är det nya fasdetekterande autofokusystemet också en glad nyhet. Systemet lystrar till namnet hybrid-CMOS AF-III och enligt Canon ska hastigheten vara nästan i samma klass som i deras Dual Pixel AF som sitter i 7D II och 70D. 

Men även det kontrastdetekterande fokussystemet är uppgraderat från föregångaren 700D. Från 9 punkter i 700D till 19 punkter i 750D och 760D, samma system som sitter i 70D för övrigt. En ganska rejäl uppgradering. De delar även den nya ljusmätaren med 7560 RGB och IR pixlar som bland annat ska vara vassare på att fånga hudtoner på ett korrekt sätt jämfört med tidigare. 

Processorn och sensorn gör att ISO-känsligheten är densamma mellan de två kamerorna. 100–12800 som är expanderbar upp till 25 600 om så önskas. Specifikationer som är kvar sedan 700D är bland annat seriebildstagningen på 5 bilder per sekund, filmningen på 1080 med 30 bilder per sekund och även att båda kamerorna har en utvikbar pekskärm på tre tum. 

Båda kamerorna har även wifi, något som kan ses som standard i dagsläget, i alla fall för kameror i den här klassen. Det gör det så klart snabbt och enkelt att dela med sig av bilder man tar via sociala medier. Nyheten här är istället att de även har NFC vilket gör att du kan koppla samman kameran med din NFC-kompatibla smartphone genom att bara hålla dem väldigt nära varandra. Smart och smidigt. 

Funktioner för 500 kronor

Om nu kamerorna är så pass lika när det gäller prestanda, vad är det så som skiljer dem åt? Främst finns skillnaderna bland kontrollerna. 

Tittar man på de två kamerorna från lite olika håll så dyker variationerna upp. Men de grundläggande skillnaderna är att 760D har en display på ovansidan. Det medför att den inte kan ha programratten till höger på kameran. Därför sitter programratten till vänster om sökaren, på 750D (som saknar toppdisplay) sitter den till höger. Program­ratten på 760D har även en låsknapp på ovansidan som måste tryckas ner för att ratten ska kunna vridas. Det är en vanlig funktion på många kameror, för att man inte ska byta fotograferingsläge ofrivilligt. Personligen kan jag tycka att en lagom trög ratt oftast funkar smidigare eftersom den inte kräver två fingrar och därmed lite knepigare grepp på kameran när man vill byta fotoläge. 

760D har även fått ett justeringshjul på baksidan av kameran där 750D endast har fyrvägsknappar. Det gör att man enkelt kan justera till exempel exponeringskompensation i Av eller Tv-lägena. 750D har istället en direkt knapp som man kan hålla in och sedan scrolla på det främre inmatningshjul som finns för att justera exponeringskompensationen. På ovansidan, framför displayen på 760D och framför programratten på 750D, sitter tre små knappar. Valet av autofokuspunktsområde och ISO är samma på båda. 

Men på 760D används den tredje knappen för att tända displayen på ovansidan när man fotograferar i mörker. På 750D används knappen för att släcka skärmen på baksidan, som annars är tänd hela tiden (förutom när avtryckaren trycks ner halvvägs) och visar bland annat exponeringsinformation. 

Vad gäller de rent fysiska skillnaderna så gör de att om jag har båda kamerorna framför mig och får välja vilken jag ska plocka upp och använda så faller valet i nio fall av tio på 760D. Men det är så klart mitt personliga val, som grundar sig i att jag är van vid att fotografera med systemkameror och vill gärna ha tillgång till så snabba justeringar och direkta knappar som möjligt. Om jag varit en nybörjare eller bara inte intresserad av att kunna ställa in så mycket, så hade jag nog lika gärna kunnat plocka upp 750D eftersom den upplevs som lite enklare och rakt på. 

En av de märkbara killnaderna på insidan är att med 760D kan du filma i HDR, något som inte är möjligt med 750D. 

 

    Senaste kommentarerna