Kamera & Bild testar

Canon Eos 7D Mark II – med häftig snabbhet

TEST: Eftertraktad, efterlängtat och vida diskuterad på nätet. Efterföljaren till Canon EOS 7D har efter fem år fått en efterföljare – Mark II – som är en rejäl uppdatering till dagens senaste kamerateknik. Och det är svårt att inte imponeras.

Mycket har hänt hos kamerorna de senaste fem åren. Sensorerna har blivit bättre, bildkvaliteten på hög känslighet likaså. När Canon EOS 7D kom var det många som hade hittat rätt – en kamera för den fotograf som ville ha många funktioner men ändå inte ta steget mot de dyrare fullformatskamerorna. 

Och kanske är det därför som dessa ägare länge väntat på en efterföljare. Nu är den här – och är proppfull med uppdaterad ny teknik för att ta prestandan ett steg framåt. Canon 7D Mark II har ärvt många finesser från flaggskeppet 1D X, som exempelvis autofokusen.

Snabbheten är en av styrkorna hos 7D Mark II. Kameran har många moment som gör att den flyter fram i arbetsflödet. Och visst är det extra roligt med en kamera som kan leverera. 

Design och känsla

Den klassiska 7D-användaren kommer direkt att känna igen efterföljaren. Designen är en kopia med några få justeringar, bland annat knapparnas placering i en något upphottad version, med ett extra vridreglage för tummen samt en Q-meny-knapp. Inget att ramla av stolen för, men trots detta några få förbättringar. 

Att hålla kameran känns riktigt bra. Högertummen får ett extra bra stöd av den utstående gummikanten och gör allt för ergonomin. Och när kameran vilar i handen ligger den finfint till för alla knappar och reglage. 

Knapparnas placering är enligt klassisk Canon-design och fungerar bra. Det som däremot är bäst är det reglage man snabbt kan vrida på med tummen för att nå extrafunktioner, något som jag återkommer till. Knappen på kamerans nedre framsida som man kan nå med vänsterhandens ringfinger är också smart, och den går att programmera med en valbar funktion vid intryckning.

 

 

    Senaste kommentarerna