Kamera & Bild testar

Canon EOS M3 – en rejäl omstart

TEST: När Canon tog sina första stapplande steg in i den spegelfria världen med EOS M blev domen hård. Med nya EOS M3 önskar nog en del att det var den här kameran Canon gjort sin spegelfria debut med.

När man greppar den nya Canon EOS M3, så får man en känsla av att det nog var så här som många hade velat att den första EOS M, skulle se ut och kännas. Canons första försök att imponera med en spegellös fick ganska många testare att rynka på näsan. Ergonomin var inte vad man kunde önska sig och autofokusens hastighet var inget som imponerade. Antagligen blev domen extra hård för att det stod Canon på kameran också – ett så pass anrikt företag har mycket att leva upp till. Men med nya EOS M3 ser det ut som man har tänkt om en hel del. 

Nytt hjärta, ny hjärna

Alla viktiga komponenter inuti kameran är utbytta. Sensorn är samma som sitter i de nya spegelreflexkamerorna Canon 750D och 760D, vilket innebär att det är en nyutvecklad 24,2 megapixelssensor, av CMOS-typ. Om sensorn kan anses vara kamerans hjärta får man nog acceptera att man kallar processorn för kamerans hjärna. Även den är utbytt i M3, nu sitter det en Digic 6-processor i kameran, och även den finns i de två nya instegskamerorna 750D och 760D. 

Kombinationen av den nya sensorn och Digic 6-processorn ger ett ISO-omfång som sträcker sig mellan 100 upp till 12 800 ISO. 

Autofokusen var den svagaste punkten i föregångaren EOS M, därför är så klart fokusmodulen också den utbytt i M3. Den nya fokusmodulen heter Hybrid CMOS AF III som vi också hittar i 750D och 760D. Till stor del kan man därför säga att M3 är en ompaketerad version av dessa två kameror, med en annan bajonett och ett smidigare format. Enligt Canon själva ska denna nya fokusmodul vara upp till sex gånger snabbare än den förra. Något som kan behövas.

Seriösare yttre

Eos M var både till kontroller och det yttre riktad mer mot nybörjaren. Men M3 har en något seriösare framtoning än föregångaren.Ett programhjul har lagts till, så också en exponeringskompensation och en funktionsknapp, om man ser till ovansidan av kameran. Två direktknappar har tillkommit även på baksidan, en för fokus/exponeringslåsning och en för att zooma in på skärmen för att sätta skärpan ordentligt. 

Ergonomin är också den betydligt förbättrad. Där M var lite svårgreppad och halkig ligger M3 stadigt i handen. Ett riktigt och rejält grepp finns för handen, och i kombination med det lilla tumstödet på baksidan är det inga problem att få ett stadigt grepp om kameran. Skalet har en matt yta med god friktion om man vill ta tag i kameran på något annat sätt än i greppet. 

Skärmen har fått en vinklingsbar skärm som så klart flippas upp 180 grader för att ta selfies på ett enkelt sätt. Den går dock bara att vinkla 45 grader nedåt. Det hade inte varit fel med 90 grader, men det går att leva med 45 grader också. Icke att förglömma är att skärmen även kan användas för att styra kamerans funktioner eftersom det är en pekskärm.

Värt att nämna är också att blixtskon numera har kontakter för elektronisk sökare.

 

    Senaste kommentarerna