Kamera & Bild testar

Canon EOS M3 – en rejäl omstart

Här syns den utfällbara skärmen på kameras baksida.
Trots att sensorn hos Canon EOS M3 har lite sämre dynamiskt omfång än exempelvis Nikon D7200, är det inget som märks om man bara plockar ur jpg-filer ur kameran. Då blir det snygga bilder direkt.rn1/125u2009S, F/3,5, ISOu20092000, 18u2009MM
Tack vare den vinklade skärmen kan man fota i vinklar som annars vore svåra.rn1/125u2009S, F/4,5, ISOu2009100, 23u2009MM
Autofokusen har förbättrats, men den behövde hjälpbelysningen för den här bilden. brn1/13u2009S, F/3,5 , ISOu20096400, 18u2009MM

TEST: När Canon tog sina första stapplande steg in i den spegelfria världen med EOS M blev domen hård. Med nya EOS M3 önskar nog en del att det var den här kameran Canon gjort sin spegelfria debut med.

När man greppar den nya Canon EOS M3, så får man en känsla av att det nog var så här som många hade velat att den första EOS M, skulle se ut och kännas. Canons första försök att imponera med en spegellös fick ganska många testare att rynka på näsan. Ergonomin var inte vad man kunde önska sig och autofokusens hastighet var inget som imponerade. Antagligen blev domen extra hård för att det stod Canon på kameran också – ett så pass anrikt företag har mycket att leva upp till. Men med nya EOS M3 ser det ut som man har tänkt om en hel del.

Nytt hjärta, ny hjärna

Alla viktiga komponenter inuti kameran är utbytta. Sensorn är samma som sitter i de nya spegelreflexkamerorna Canon 750D och 760D, vilket innebär att det är en nyutvecklad 24,2 megapixelssensor, av CMOS-typ. Om sensorn kan anses vara kamerans hjärta får man nog acceptera att man kallar processorn för kamerans hjärna. Även den är utbytt i M3, nu sitter det en Digic 6-processor i kameran, och även den finns i de två nya instegskamerorna 750D och 760D.

Kombinationen av den nya sensorn och Digic 6-processorn ger ett ISO-omfång som sträcker sig mellan 100 upp till 12 800 ISO.

Autofokusen var den svagaste punkten i föregångaren EOS M, därför är så klart fokusmodulen också den utbytt i M3. Den nya fokusmodulen heter Hybrid CMOS AF III som vi också hittar i 750D och 760D. Till stor del kan man därför säga att M3 är en ompaketerad version av dessa två kameror, med en annan bajonett och ett smidigare format.Enligt Canon själva ska denna nya fokusmodul vara upp till sex gånger snabbare än den förra.Något som kan behövas.

Seriösare yttre

Eos M var både till kontroller och det yttre riktad mer mot nybörjaren. Men M3 har en något seriösare framtoning än föregångaren.Ett programhjul har lagts till, så också en exponeringskompensation och en funktionsknapp, om man ser till ovansidan av kameran. Två direktknappar har tillkommit även på baksidan, en för fokus/exponeringslåsning och en för att zooma in på skärmen för att sätta skärpan ordentligt.

Ergonomin är också den betydligt förbättrad. Där M var lite svårgreppad och halkig ligger M3 stadigt i handen. Ett riktigt och rejält grepp finns för handen, och i kombination med det lilla tumstödet på baksidan är det inga problem att få ett stadigt grepp om kameran. Skalet har en matt yta med god friktion om man vill ta tag i kameran på något annat sätt än i greppet.

Skärmen har fått en vinklingsbar skärm som så klart flippas upp 180 grader för att ta selfies på ett enkelt sätt. Den går dock bara att vinkla 45 grader nedåt. Det hade inte varit fel med 90 grader, men det går att leva med 45 grader också. Icke att förglömma är att skärmen även kan användas för att styra kamerans funktioner eftersom det är en pekskärm.

Värt att nämna är också att blixtskon numera har kontakter för elektronisk sökare.

Den nya fokusmodulen är helt klart – som tur är – ett rejält lyft från den tidigare. Om den är sex gånger snabbare som Canon själva påstår, är oklart, men den är avsevärt snabbare än EOS M i alla fall. Jag skulle dock inte vilja gå så långt som att påstå att den är märkvärdigt snabb: i jämförelse md den förra, ja, i jämförelse med andra spegellösa system, nej. Många av de som utvecklat spegellöst under en längre tid som Olympus och Panasonic, är betydligt snabbare när det kommer till fokusering.

Men Canons autofokusmodul gör sitt jobb på ett tillfredsställande sätt, så det blir ett godkänt på den punkten. Vill man dessutom hjälpa autofokusen på traven kan man välja att ha konstant autofokus, alltså att den hela tiden fokuserar på det som ligger vid fokuspunkten, oavsett om du trycker på avtryckaren och aktiverar fokuseringen eller inte. Det gör att fokuseringen går lite snabbare, eftersom skärpan oftast är ganska nära där den ska vara redan när du lyfter kameran för att ta en bild.

Enklare för nybörjaren

För att underlätta för den som inte är så van att fotografera eller kan alla termer men ändå vill kunna experimentera kreativt med kameran, har Canon stoppat in programläget Creativ Assist, det markeras med en stjärna på programratten och ger användaren möjlighet att välja mellan olika kreativa justeringar som färgmättnad, exponering, kontrast och färgmättnad i specifika färger. Justeringarna syns direkt på skärmen vilket gör det är enkelt att se vilket resultat man kommer att få. Så trots att kamerans yttre är mer riktat mot en avancerad eller van användare så har Canon inte glömt bort nybörjarna – smart, det breddar ju kamerans användningsområde. Det finns även flera andra automatiska lägen som fungerar bra för den som inte riktigt har koll på bländare och slutare ännu.

M3 har så klart ett filmläge. I grundläget är det inställt på automatisk exponering, men det går även att välja manuell exponering för den som vill kontrollera sin filmning mer. Ett bra initiativ då kameran har en mjuk autofokus och objektiven med STM-motor är riktigt trevliga att filma med. Vill man ha mer än 25 bilder per sekund får man nöja sig med 720p, alltså HD, och får då 50 bilder per sekund.

Skärmen på EOS M3 är höjer upplevelsen av kameran mycket, exempelvis bläddrandet mellan tagna bilder är smidigt med pekskärmen. Genom att knipa eller dra ut kan man förstora bilder eller zooma ut för att se flera bilder. Detta går betydligt snabbare än att behöva trycka på knapparna.

Samma sak gäller när man ska bläddra genom menyerna eller välja fokuspunkt. Framförallt med tanke på att knapparna är lite i plattaste laget. De flesta går dock bra att trycka på ändå, men play-knappen och filminspelningsknappen som sitter på kanten av tumgreppet, är lite väl tröga. Det är svårt att känna om man tryckt på dem eller inte och känslan är ganska oprecis.

Play-knappen måste man dessutom trycka på när man ska aktivera wifi. När man är i bildvisningsläget trycker man sedan på den övre knappen av fyrvägsknapparna för att starta wifi-menyn. Tyvärr så var inte uppkopplingen helt stabil och det strulade lite när jag skulle koppla upp min smartphone mot kameran. Men när jag väl fick uppkopplingen att fungera så var det inga problem att vare sig föra över bilder till telefonen eller fjärrstyra kameran.

Bildkvalitet

Bilderna som M3 spottar ur sig är bra, den ökade upplösningen ger fler detaljer i bilderna. Men när det kommer till dynamiskt omfång får den tyvärr stryka på foten i jämförelse med andra kameror. Jämför man med Nikons D7200 som vi testade i förra numret skiljer det ungefär två steg. Jämför man med andra spegellösa med APS-C-sensorer från Sony och Samsung skiljer det något mindre men fortfarande runt 1,5 steg. Tappet märks främst när man ska lyfta lågdagrar i underexponerade bilder.

Kvaliteten på filmfilerna är bra, möjligen lite överskärpta om man detaljstuderar dem. Men för vanligt bruk är det inte som helst problem – det ser bra ut.

Sammanfattning

Canon EOS M3 är en kamera som troligen passar många. Ett kompakt format med bra ergonomi är alltid trevligt och kan i många avseenden förenkla fotograferingen.

Att den dessutom hoppat upp ett snäpp i funktionalitet tror jag också gynnar kameran. Den kanske fortfarande inte riktigt kan konkurrera mot andra tillverkare i snabbhet, men den har ju istället en större sensor än till exempel Olympus och Panasonics spegellösa kameror, vilket har sina fördelar.