Kamera & Bild testar

Canon G3 X – med längsta zoomen

TEST: Det är utmärkt att se hur Canon satsar på att locka oss fotografer med bra bildkvalitet. Nu säljs kamerorna med sensorstorleken som en minst lika viktig specifikation.

Canon G3 X släpptes som den andra i serien med sensorn vars storlek kallas en tum. Canons första var G7 X och nyligen presenterades ytterligare två modeller. De fyra är nu G9 X med minsta möjliga storlek, G7 X som är en gnutta större och ljusstarkare, G5 X som har sökare och slutligen G3 X med en riktigt stort zoomomfång på 25x.

Objektivet

Alla modellerna har entumssensorn på tjugo megapixel. Ett pixelantal som ger en inte oansenlig mängd information. Förutsatt att objektivet är tillräckligt skarpt. Trots sin långa zoom klarar sig objektivet hos G3 X bra. Den blå kanalen är lite mjukare och det kan ge färgskiftningar kring detaljer, men i stort är objektivet imponerande. Kromatiska aberrationen är minimal när jag granskar en okorrigerad råfil. Endast lite i röda kanalen på full vidvinkel.

Ytterligare granskning av en okorrigerad råfil avslöjar att vidvinkelläget korrigeras för en kraftig distorsion. Det innebär att bilden skalas upp i kanterna och därmed aldrig kan bli lika skarp som en okorrigerad bild. Det är något som kan märkas längst ut i hörnen. På mesta teleläget görs även där en korrigering, men åt andra hållet och mycket mindre. En lite lustig sak när det gäller objektivet och kamerans formgivning är en metallglänsande rand längst in mot kamerakroppen. Den ska likna utseendet hos en kamera med utbytbart objektiv. Allra lustigast är att Olympus lyckats hitta på samma sak på sin Stylus 1s.

Handhavandet

För att hålla ner storleken har Canon valt att göra handgreppet så litet som möjligt. Greppet är utan tvekan välutformat där insänkningen för långfingret tillsammans med tumgreppet på baksidan ger stöd för kamerans vikt. Det är ändå så kameran är något för tung för att det ska bli helt bekvämt med ett så litet grepp. Visst, jag stöttar upp kameran med vänsterhanden vid själva fotograferandet, men före och efter så håller jag i kameran med bara högerhanden.

En liten storlek har även fått vara viktigare än att ge kameran en sökare. En tveksam prioritering, åtminstone så länge det inte märks på priset. En bra sökare gör förstås kameran dyrare. Det går att använda Canons separata sökare EVF-DC1. Den kostar 2500 kr.

Kamerans yttre i metall känns robust och kameran är vädertätad. Objektivlocket har förnuftigt nog ett hål vari man fäster ett medföljande tunt snöre. Tre programmerbara ringar/hjul ger kontroll över inställningarna. Zoomreglaget sitter på sin vanliga plats kring avtryckaren, men om någon får för sig att den vill zooma med ringen kring objektivet så slutar det med att det alternativet inte är valbart. För pekfingerhjulet och tumhjulet finns det flera alternativ, bland annat stegzoom, men för ringen kring objektivet finns det vid programautomatik bara två val och det är iso-inställning, eller ingen funktion alls.

Ringen kring objektivet är därmed tydligare dedikerad till att vara en ring för manuell fokusering. Växling till manuell fokusering görs med knappen på sidan av objektivet. Där sitter det en till knapp och dess förvalda funktion (båda knapparna är programmerbara) är att zooma ut så länge knappen är intryckt. Bra när man på grund av det långa telet tappar bort sitt motiv.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna