Kamera & Bild testar

Canon SX200IS: Lång zoom i ett litet paket

Reser du mycket? Har du en systemkamera som du inte vill släpa med dig överallt men vill inte nöja dig med en 3x zoom? Tycker du att superzoomarna är lite för stora? Då ska du ta dig en titt på Canon Powershot SX 200IS.

I storlek är den ungefär som en normal kompakt, lite tjockare kanske. Bredden på objektivet skvallrar om vad som gömmer sig innanför skalet. Kameran har 12x zoom som börjar på motsvarande 28 millimeter.

Detta borde göra de flesta vidvinkelfantaster nöjda. Drar man i zoomreglaget så skjuter objektivet iväg framåt och man får motsvarande 336 millimeters brännvidd. Med det omfånget klarar man de flesta situationer.

Det mesta med konstruktionen förefaller vara ganska smart gjort. Trots att kameran ryms i fickan så känns den stadig i handen. Det finns en liten urgröpning för höger tumme som inte verkar vara mycket för världen men den gör att kameran känns stabilare i greppet.

Bilden är tagen med max-tele på fri hand. Foto: Bengt Luthman

Två missar

Kameran har dock två missar. Den första är att blixten inte går att fälla ner. När kameran slås på åker den upp, sen är den uppfälld tills man stänger av kameran. Onödigt på en så annars smart design. Den andra missen är inte riktigt lika störande, men när man gjort en så pass stabil kamera så känns det fånigt att luckan till hdmi och usb-portarna är så sladdrig och plastig.

Smart motivprogram

Menysystemet är lätt att utforska. Den smarta skrollningen som sitter runt fyrvägsknappen gör navigeringen i både menysystem och bland bilderna snabb och enkel. Mycket bättre än att man måste sitta och trycka på fyrvägsknappen hela tiden. Funktionerna på kameran känns anpassade för i stort sett alla som vill ha en kompaktkamera. Som andra modeller i Powershot-serien ges möjlighet till antingen helt manuella inställningar eller bländar/slutar-automatik. Samtidigt finns de vanliga motivprogrammen tillgängliga för dem som bara vill sikta och trycka av. Autoläget är en kombination av de övriga motivprogrammen och känner av vilket program som ska användas.

Bildstabiliseringen fungerar helt okej, den räddar vissa bilder som annars skulle bli suddiga antingen på grund av den långa zoomen eller dåligt ljus. Den ansiktsprioriterande fokusen fungerar förvånansvärt bra. Om ett ansikte är vänt lite mer än 90 grader mot kameran så kan den hitta det.

Vidvinkel räcker till i de flesta fallen. Att bilden lutar något beror dock mer på fotografen än kameran. Foto: Bengt Luthman

Hur blir bilderna?

Om man ska välja en kamera beroende på hur den känns eller hur bildkvalitén blir går att debattera. Canon Powershot SX200 IS tycker jag att man kan välja för båda. Bilderna blir skarpa med klara färger. Blixten fungerar bra vid de flesta tillfällen. Förutom när man använder den längsta brännvidden, då tror kameran ibland att blixten kommer att kunna belysa motiv som är alldeles för långt borta. Om man vill ha rörliga bilder så kan man filma med HD-upplösning och kvalitén får betyget väl godkänd.