Kamera & Bild testar

Casio Exilim EX-H20G

GPS-funktionen är grejen med Casio Exilim EX-H20G, men kameran som kamera hade gärna fått vara lite vassare.

Med GPS i kombination med en rörelsesensor kan Casio H20G spåra användarens position även om han eller hon befunnit sig inomhus när bilderna tagits.

Så ska det fungera. I verkligheten fungerar det i alla lägen inte så bra. Till exempel när man åker tunnelbana – kameran känner inte av de förflyttningar som görs, utan går helt på när GPS:en hade kontakt senast. Men nu är det ju inte alltid kameraanvändaren åker tunnelbana …

Information om var bilderna tagits sparas i kamerans interna minne och visas upp på en inbyggd världskarta. På kartan visas små pluppar där bilderna tagits och när man ställer sig på en sådan plupp får man upp bilderna som tumnaglar till höger på skärmen.

På världskartan har också flertalet sevärdheter matats in och när man för markören över en sådan visas en bild på sevärdheten. Detta är kanske inte det mest fantastiska för den som fotograferar i sin egen stad, men på resa i främmande städer kan det vara användbart – som en liten inbyggd guide ungefär.

När bilderna matats in i datorn kan de besökta platserna med tillhörande bilder länkas samman med program som Google Earth och Iphoto. Vi testade med Iphoto och det är en angenäm funktion som fungerar. Om nu kameran lyckats pricka in precis rätt från början vill säga.

Funktionen där kameran visar var bilderna tagits hade i mitt tycke tjänat på en större skärm med pekfunktion. Som kamera sett är Casio H20G så enkel att traditionella knappar på baksidan inte behövs. Med en pekskärm skulle de funktioner som finns vara lättåtkomliga ändå. I kartläget hade det varit tjusigt om man direkt kunde peka på det ställe på kartan man var intresserad av att se. Ännu bättre när man vill se tillhörande bilder. Som det är nu luras man nästan att tro att man ska kunna peka för att i stället behöva använda knapparna för att förflytta sig och sedan trycka på mittknappen.

Vid import av bilder från Casio H20G till Iphoto, eller liknande program, märks bilderna ut med en pin på kartan. I bildinformationen finns även positionen lagrad så att man kan se exakt var en bild är tagen.

 

Bortsett från GPS och karta

Brus går att skönja kring detaljer redan på ISO 80. Brus och brusreducering tar bort mycket detaljer på ISO 3200, men färgbrusnivåerna är ändå relativt låga.

Totalt sett är bildkvaliteten helt okej, inte i topp, men heller inte i botten. Skärpan är väldigt bra på lägsta ISO.

Filmkvaliteten tillhör inte de allra bästa, det syns bland annat lite skärpningskonturer. Exponeringskompensationen fungerar vid filmning, men HD-läget (16:9) såväl som standardläget ger något mindre utsnitt.

En lustig anmärkning i filmläget är att exponeringen är något mörkare de två första bildrutorna.

Inställningsmöjligheterna på kameran är inte många, men i gengäld är de inställningar som finns lätta att förstå och ställa in. Casio H20G är en enkel kamera för den som vill se var bilderna tagits någonstans. GPS-funktionen fungerar helt okej, om än med några brister. Kan Casio förbättra GPS-funktionen ytterligare och utrusta kameran med en stor pekskärm kan uppföljaren bli en given hit för resefotografen.

 

Aktuellt just nu

    Senaste kommentarerna