Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm X-T1: Äventyrliga framsteg

Med X-T1 satsar Fujifilm på att verkligen ta upp konkurrensen med andra APS-C-kameror. Och de gör det bra, vädertätningen gör sitt till för att ge en känsla av seriositet och nu är också hastigheten ikapp övriga marknaden.

Fujifilm har numera ganska många olika modeller i sin line up där X-T1 är den nya toppmodellen, eller åtminstone en av dem. Den är uppsnabbad och har fått en ny elektronisk sökare. Designen frångår det tidigare mer mätsökarlika stuket och har nu hamnat lite åt samma håll som Olympus gått med sin OM-D-serie

Med andra ord har det hamnat ett litet sökarhus ovanpå kameran istället för att det är inkorporerat i själva kamerakroppen som det var förut. Stilen är så klart fortfarande retro och ovansidan av kameran täcks av manuella vred som lika gärna kunde sitta på en gammal filmkamera, rent stilmässigt alltså, funktionen är ju så klart mer digital. 

X-T1 ska vara ett riktigt alternativ till en »vanlig« dslr. Övriga kameror i X-serien med utbytbara objektiv har så klart också varit det, men med X-T1 menar Fujifilm att de tagit kameran ett pinnhål högre upp. Bland annat är den vädertätad för att klara av tuffare miljöer. 

Man ska även ha snabbat upp autofokusen som tidigare varit lite av en akilleshäl. Sökaren ska ha slipats på för att få kortare fördröjning och ett mer naturtroget utseende, samt flera olika lägen som ska underlätta vid både manuell fokusering och allmän fotografering. 

 

När utsidan räknas

Det brukar ju sägas att det är insidan som räknas. Och på många sätt stämmer ju det även på kameror. Men en stor del, för att inte säga största delen, av känslan sitter i utsidan. Knappar, vred och grepp har väldigt stor betydelse för hur det är att fotografera med en kamera. 

Här har Fujifilm lyckats både bra och dåligt. Där de inte nått hela vägen fram är bland annat i designen av fyrvägsknapparna på baksidan. Känslan i knapparna är alldeles för diffus och otydlig.  

Det är svårt att rent taktilt avgöra om man tryckt på knappen eller inte. Det hänger ihop med att de är lite för låga. Har man små och känsliga fingrar så fungerar de säkert lite bättre, men mina tummar (som jag tror är av förhållandevis normal storlek) har svårt att hantera knapparna på ett bra sätt. Det gör att man måste trycka ganska hårt på knapparna för att man ska få önskat resultat. Det känns som knapparnas utformning dessutom rimmar illa med att kameran är vädertätad och man därmed kan tänka sig att den kommer att användas när fotografen har handskar på sig, men jag tror inte att det kommer att bli en positiv upplevelse. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna