Kamera & Bild testar

Fujifilm X-T10 – kompakt och kompetent

Test: Fujifilm X-T1 blev snabbt en väldigt populär kameran bland olika typer av användare, den är snabb, vädertätad och ger bra bilder. Nu kommer den mindre och lättare versionen X-T10, som har liknande specifikation, men i ett smidigare paket.

Fujifilm har gjort en lyckad satsning på sitt X-sortiment och många fotografer, både yrkesverksamma och amatörer, har snabbt blivit kära i systemet. Och det är inte så svårt att förstå egentligen. 

De har en utmärkande design med ett klassiskt utseende, smarta funktioner och framförallt levererar de bra bilder. Under fjolåret (och tidigare i år) lanserades flera objektiv som har gjort serien än mer komplett, då bristen på objektiv kan vara ett hinder för många att våga satsa på ett nytt system. Objektiven har även de fått bra kritik, vilket gör att hela systemet känns som ett säkert kort att lägga sina surt förvärvade slantar på. 

 

Krympt storlek – samma prestanda

Men vad är då grejen med nya X-T10? Jo, i stora drag kan man säga att det är en X-T1 där man dragit ner på storleken men behållt stora delar av den intressanta prestandan. Men för att nyblivna X-T1-ägare inte ska dra smilbanden åt fel håll och bli sura för att deras nya fina kamera blev utdaterad så snabbt så är det så klart vissa skillnader. Bland annat så är inte X-T10 lika robust som storebror, vädertätningen saknas men botten- och topplattan är i magnesium vilket ändå gör kameran ganska tålig. 

En annan sak som Fujifilm snålat lite på är skärmen, XT-10 har till synes en liknande skärm som X-T1, den fär fällbar och lika stor. Däremot har den inte samma upplösning som den dyrare kameran. I kontrollväg har X-T10 fått en ratt för val av seriebildstagning, panorama och andra speciellägen där X-T1 har en inställningsratt för ISO-känslighet. X-T10 har även blivit av med direkt-knappen för att slå på wifi. Å andra sidan kan någon av de andra funktionsknapparna programmeras så att wifi ändå blir åtkomligt med ett knapptryck, så något fara på taket är det inte för den wifi-tokige. 

För övrigt kan också i stort sett alla knappar som inte har specifika funktioner, programmeras om för att ge användaren den layout han eller hon önskar. Totalt finns det sju olika programmerbara knappar. 

Mycket som är snabbt

Eftersom både processor och sensor är samma i X-T10 som i X-T1 får man med sig mycket av snabbheten från den dyrare kameran. Bland annat samma åtta bilder per sekund i seriebildstagningen, men också den snabba fokuseringen som nu dessutom har fått två nya lägen (som presenterades i en mjukvaruuppgradering till X-T1 för ett tag). Mer om dessa två lägen senare. 

Något som är imponerande snabbt i många av Fujifilms X-kameror är den elektroniska sökaren. Den har extremt kort lagg, så pass kort att man helt kan bortse ifrån det och sökaren känns egentligen rätt analog om man ska vara ärlig, med fördelen att man direkt kan se hur alla exponeringsjusteringar påverkar bilden, eller effekten av olika filter om man så önskar. 

 

    Senaste kommentarerna