Kamera & Bild testar

Supertest: 14 kameror för sommarfoto

Värmen är i gång, och vare sig du ska ut och resa, iväg på semester eller hoppa i vattnet så är en bra kamera något att ha med sig. Kamera & Bild har testat kompaktkameror inför säsongens resor och badäventyr.

Vi vet att det finns en hel djungel där ute. Det finns kompaktkameror med olika funktioner, av olika kvalitet och varierande prisklass. När du ska välja kamera så gäller det att du funderar på vilken kamera som passar just dig.

Kollar du efter en klassisk semesterkamera att ha med på resan så kanske du vill nå lite längre – med en bättre zoom – för att kunna få med det där coola på bild. Men om du i stället vill fånga en sen midsommarkväll eller ett födelsedagsfirande på bild – ja, då är det mycket smartare att kolla på objektivets ljusstyrka. Ju ljusstarkare objektivet är (lägre siffra), desto mer ljus tar objektivet in. Detta i sin tur betyder att du kan ta skarpare bilder i dunkelt ljus utan att det blir oskarpt.

Kollar du efter en vattentät kamera så har dessa olika funktioner och fördelar beroende på modell. Därför är det viktigt att du hittar rätt kamera som passar just dig där nere under ytan. 

I detta test har vi kollat in totalt 14 kompaktkameror som passar bra inför sommarsäsongen. De rödmarkerade namnen i tabellen nedan är klassiska kompakter, medan de sex blåmarkerade är vattentäta kompaktkameror som du kan ta med dig ner under ytan.

 

Viktigt med hanteringen

Hur man hanterar kameran är också en viktig sak. Du ska känna dig bekväm med kameran så att den är lätt att använda för dig.

Vare sig du spatserar på gatan, fotograferar dina barn eller dyker med tuber så är det viktigt att du snabbt kan göra ändringar i kameran, ställa in den som du vill och att du vet hur den fungerar. 

 

Test och betyg

För att betygsätta kamerorna har vi delat upp betyget i sex olika delar, som mäter respektive kameras olika egenskaper:

Bildkvaliteten är förstås den viktigaste parametern, och här har vi mätt upp kamerornas prestanda genom att undersöka vad sensorn presterar och hur bilderna faktiskt blir. 

I betyget för fokus har vi undersökt hur bra och snabb kameran är på att fokusera. 

Betyget för skärm visar hur bra skärmen är att använda och hur tydlig och skarp bilden är. 

Hanteringen ger en fingervisning för hur smart och enkel kameran faktiskt är att använda, och hur snabb den är. Hanteringen är hur kameran upplevs att använda, av dig som fotograf. 

Raden för kontroll förklarar vilka möjligheter du har att påverka dina inställningar i kameran – helt enkelt hur mycket kontroll du får över bildresultatet. 

Raden för funktioner förklarar hur många olika funktioner som kameran har inbyggt i sig, som exempelvis gps eller wifi. 

Sifferbetygen vägs sedan samman till ett totaltbetyg.

 

 

 

    Senaste kommentarerna