Kamera & Bild testar

Supertest: 14 kameror för sommarfoto

Sony WX350, 1/160s, f/6,3, ISO 800, motsvarande 340 millimeter (14 x zoom). Bilden är tagen med armbågarna stödda mot muren på Katarinavägen.
Nikon S9700, 1/250s, f/6,3, ISO 125, motsvarande 380 millimeter (15x zoom).rn
Olympus TG-850, 1/500s, f/5,7, ISO 125, motsvarande 105 millimeter. Vattentät kamera för de ovanliga vinklarna.
Olympus TG-850, 1/640s, f/6, ISO 125, motsvarande 21 millimeter. Kameran korrigerar bilden u2013 den blir raktecknad.rn
Nikon S9700, 1/250s , f/6,4, ISO 140, motsvarande 750 millimeter (30x zoom).rn
Fujifilm XQ1, 1/900s, f/3,6, ISO 100, motsvarande 25 millimeter. Vid makrofotografering är det bra om skärmen är vridbar så den går att titta på även uppifrån.

Värmen är i gång, och vare sig du ska ut och resa, iväg på semester eller hoppa i vattnet så är en bra kamera något att ha med sig. Kamera & Bild har testat kompaktkameror inför säsongens resor och badäventyr.

Publicerad

Vi vet att det finns en hel djungel där ute. Det finns kompaktkameror med olika funktioner, av olika kvalitet och varierande prisklass. När du ska välja kamera så gäller det att du funderar på vilken kamera som passar just dig.

Kollar du efter en klassisk semesterkamera att ha med på resan så kanske du vill nå lite längre – med en bättre zoom – för att kunna få med det där coola på bild. Men om du i stället vill fånga en sen midsommarkväll eller ett födelsedagsfirande på bild – ja, då är det mycket smartare att kolla på objektivets ljusstyrka. Ju ljusstarkare objektivet är (lägre siffra), desto mer ljus tar objektivet in. Detta i sin tur betyder att du kan ta skarpare bilder i dunkelt ljus utan att det blir oskarpt.

Kollar du efter en vattentät kamera så har dessa olika funktioner och fördelar beroende på modell. Därför är det viktigt att du hittar rätt kamera som passar just dig där nere under ytan.

I detta test har vi kollat in totalt 14 kompaktkameror som passar bra inför sommarsäsongen. De rödmarkerade namnen i tabellen nedan är klassiska kompakter, medan de sex blåmarkerade är vattentäta kompaktkameror som du kan ta med dig ner under ytan.

Viktigt med hanteringen

Hur man hanterar kameran är också en viktig sak. Du ska känna dig bekväm med kameran så att den är lätt att använda för dig.

Vare sig du spatserar på gatan, fotograferar dina barn eller dyker med tuber så är det viktigt att du snabbt kan göra ändringar i kameran, ställa in den som du vill och att du vet hur den fungerar.

Test och betyg

För att betygsätta kamerorna har vi delat upp betyget i sex olika delar, som mäter respektive kameras olika egenskaper:

Bildkvaliteten är förstås den viktigaste parametern, och här har vi mätt upp kamerornas prestanda genom att undersöka vad sensorn presterar och hur bilderna faktiskt blir.

I betyget för fokus har vi undersökt hur bra och snabb kameran är på att fokusera.

Betyget för skärm visar hur bra skärmen är att använda och hur tydlig och skarp bilden är.

Hanteringen ger en fingervisning för hur smart och enkel kameran faktiskt är att använda, och hur snabb den är. Hanteringen är hur kameran upplevs att använda, av dig som fotograf.

Raden för kontroll förklarar vilka möjligheter du har att påverka dina inställningar i kameran – helt enkelt hur mycket kontroll du får över bildresultatet.

Raden för funktioner förklarar hur många olika funktioner som kameran har inbyggt i sig, som exempelvis gps eller wifi.

Sifferbetygen vägs sedan samman till ett totaltbetyg.

Det enda gemensamma för kamerorna i det här testet är att de är förhållandevis små. I övrigt skiljer de sig så mycket som kameror kan göra. I ena änden hittar vi Nikon S32 som inte är som någon annan. Istället för att använda flervägskontrollen för att navigera i menyer så använder man fyra knappar och tar sig in bland de ytterst begränsade inställningsmöjligheterna.

Kameran känns annorlunda så fort man tar tag i den och den är nog inte så dum för rätt målgrupp. I den andra änden har vi Fujifilm XQ1, och man behöver inte fundera länge för att inse att det här är en extra tjusig kamera. Det är något med ytan och »hårdheten« i kameran som gör att den känns exklusiv. Det är egentligen inget unikt med en kamera helt i metall, men det är något med helheten som gör den speciell.

Ring runt objektivet

Som andra prestandakompakter har Fujfilm XQ1 en ring kring objektivet. Den förstås användas till diverse funktioner, men en av de mer naturliga är att låta den justera avståndsinställningen vid manuell fokusering. Det är något som i princip alltid brukar bli misslyckat med små kompaktkameror, delvis beroende på att skärpedjupet är så långt så att hela inställningen inte blir särskilt noggrann.

Fujifilm XQ1, 1/900s, f/3,6, ISO 100, motsvarande 25 millimeter. Vid makrofotografering är det bra om skärmen är vridbar så den går att titta på även uppifrån.

Med XQ1 fungerar detta ändå förbluffande bra. Ringen har inga fasta lägen och det tillsammans med att fokuseringen svarar rappt när man vrider på ringen är en del av förklaringen, men även att Fujifilm inte krånglar till det utan enkelt låter hela skärmytan bli uppförstorad så man ser vad som händer. Som pricken över i engångsaktiverar man autofokusen med ett vänstertryck på flervägskontrollen.

Välbyggd LF1

Den andra exklusiva kameran i testet är Panasonic LF1. Den är också välbyggd och har ring kring objektivet, men saknar Fujifilm-kamerans känsla. Det mest intressanta med LF1 är att den har en sökare - och då inte en hopplös optisk sökare som blir jätteliten och med ett utsnitt som överrensstämmer uselt med hur bilden blir - utan en elektronisk!

Tyvärr är den både för liten och för lågupplöst, men som det är nu lyckas Panasonic få in den i kameran utan att kameran växer i varken storlek eller pris. Jämför med den separata sökaren till Canon G1 X II.

Canons Ixus-serie förknippar åtminstone jag också med lite exklusivare kameror, om än helt utan manuella inställningsmöjligheter. För de vi har med här gäller faktiskt att de snarare spelar rollen av budgetmodeller. De är fortfarande snyggt designade och smäckert slimmade, men speciellt Ixus 145 är ganska plastig. Det tydligaste kännetecknet på en billigare kamera är att man prutat på skärmen. Då blir betraktningsvinkeln dålig, dvs. bilden syns väldigt dåligt om man tittar på skärmen från sidan, till exempel om man håller upp kameran.

Mot förmodan hittar man i de här enkla modellerna möjlighet att manuellt ställa in långa slutartider mellan en och femton sekunder. Helt nödvändigt för att kunna ta nattbilder.

Bland de sex vattentäta kamerorna är det Olympus TG-850 som sticker ut lite extra. Här har Olympus hajat att man vill ha vidvinkel när man fotograferar aktiveter som kräver en tålig kamera. De går visserligen inte så långt som att sätta i ett icke raktecknande objektiv (som i GoPro), men med denna vidvinkel motsvarande 21 mm är det faktiskt bara en enda kompaktkamera som är vidvinkligare (Panasonic FZ72). Kraftig vidvinkel är användbart om man vill fotografera sig själv.

TG-850 passar extra bra för det då den har en skärm som man enkelt viker upp och därmed ser när man riktar kameran mot sig själv. Må vara att man missar sporten med att rikta rätt (se min bild på sidan 4), men det är onekligen praktiskt att slippa chansa.

Nikon S9700, 1/250s , f/6,4, ISO 140, motsvarande 750 millimeter (30x zoom).

Extra stort zoomomfång

Slutligen har vi med två kameror med extra stort zoomomfång. I Nikon S9700 ryms en zoom på hela 30x. I jakten på allt häftigare specifikationer är det nu 30x som är i topp för så här pass kompakta kameror. Sony var först för ett år sedan med HX50.

Sedan har även Panasonic och Canon kommit med TZ60 respektive SX700. Bilderna jag fick från S9700 när jag zoomade in som mest höll dock en rätt tveksam kvalitet.

Sony WX350 håller sig till 20x zoom och det fungerar lite bättre, trots att den kameran är fascinerande liten för det zoomomfånget. Den marknadsförs nu av Sony som världens minsta.

Kameran är tyvärr ganska omständig att använda om man vill ändra inställningar. Jag lyckas inte få fatt på varken någon snabbmeny eller programmerbar knapp utan vill jag till exempel ändra iso-känsligheten måste jag in i menyn och härja.