Kamera & Bild testar

Hasselblad H5D–50C: Med maxad skärpa

TEST: I fjol tog även Hasselblad steget in i mellanformatens formel-1-klass med CMOS-sensorns alla möjligheter. Men motsvarar den de högt ställda förväntningarna? Absolut, säger vi!

Hasselblad har alltid varit något av en svensk stolthet inom kameravärlden. Trots att de numera inte har svenska ägare så har deras svenska stämpel inte försvunnit helt och hållet. De har länge varit en stor spelare i mellanformatsvärlden. Kamerorna har använts av många kända fotografer och har så väl varit ute i rymden som i Islands karga miljöer.  Förra vintern avslöjade de, ungefär samtidigt som både Phase one och Pentax, att en mellanformatskamera bestyckad med en CMOS-sensor var på gång. Pentax 645Z testade vi under hösten 2014 och den gav imponerande resultat. Nu är det alltså dags att se vad Hasselblads CMOS-paket går för. 

Några av nyheterna i H5D, förutom den nya sensorn, är bland annat en förbättrad True focus (mer om den senare) och möjligheten att välja om kamerans ska drivas av datorn eller av kamerans batteri när man kör den kopplad mot en dator. Anledningen till det är att vissa bärbara datorer kan vara lite svajiga i den utgående strömmen och man får en säkrare strömkälla om man väljer kamerans batteri.

Prisbetänkligheter

Att endast prata om den fantastiska prestandan i en mellanformatssensor av CMOS-typ när man testar en sådan här kamera är verkligen att försöka dansa runt den stora gröna elefanten som står mitt i rummet. Den gröna elefanten i det här fallet är priset. 250 000 kronor. Det är i runda slängar vad du får betala för att få en handlare att lämna över en Hasselblad H5D-50C i dina händer. Och då handlar det bara om själva kamerahuset, vill du ha ett objektiv också, ja då får du gräva ännu djupare i plånboken.  Det är inte speciellt många fotografer som köper en sådan här kamera. Eftersom dagens digitala systemkameror är så pass bra så hyr de flesta fotografer en sådan här kamera när det behövs. 

Men vad är det då man får för den summan? Jo, en digital mellanformatskamera med en CMOS-sensor med 50 megapixlars upplösning och måtten 32,9 x 43,8 millimeter. Storleken på sensorn ger möjlighet till fler och större sensorelement, vilket i sin tur ger möjlighet till bra brusprestanda och stort kontrastomfång, Hasselblad själva anger 14 stegs kontrastomfång och en iso-känslighet som går upp till 6400. Men även serietagning och live-view har blivit bättre med den nya sensorn. Seriebildstagningen smattrar iväg hela 1,5 bilder per sekund och i liveview-läget uppdateras uppemot 15 bilder per sekund. Det låter kanske inte så imponerande, men då får man ta i beaktande att det är väldigt mycket mer information som ska behandlas i jämförelse med en »vanlig« DSLR. 

Man brukar även säga att mellanformatskameror ger en starkare 3D-känsla i bilderna, något som kan tillgodoräknas till den lite högre mikrokontrast som ofta finns i bilder från dessa kameror, tack vare den större sensorn. 

 

    Senaste kommentarerna