Kamera & Bild testar

TEST: Nikon D3400 – Insteg med Snapbridge

Med nya Nikon D3400 behöver du inte vara rädd för tekniken – kameran hjälper dig nämligen en bra bit på vägen till bra bilder – och ser dessutom till att du snabbt får över dem till din smartphone via bluetooth.

För den som vill lära sig att fotografera och samtidigt kunna visa sina alster för omvärlden har Nikon nu släppt sin senaste instegskamera D3400. Kameran har många roliga, hjälpande och spännande funktioner för den som är ny inom fotografering eller vill ta steget från kompaktkameran eller mobiltelefonen.

Nya Nikon D3400 har en sensor i DX-format med en upplösning på 24 megapixel, vilket är precis som hos föregångaren D3300. I det stora hela så är dessa två kameror väldigt lika varandra, även om några få förändringar skett, bland annat är D3400 något mindre.

Till utseede och design ser de två kamerorna precis likadana ut, vilket vi även såg mellan D3200 och D3300. Knapparnas upplägg och reglage är placerade på samma ställen och funktionerna samma. Designen bygger på enkelhet, vilket jag tycker att Nikon lyckats bra med. Det är inte fullproppat med knappar och de som finns är lätta att förstå sig på, lätta att använda och sitter bra till på kameran.

 Läge för de nya

Nikon D3400 är en kamera som kan hjälpa dig på traven för att du snabbt ska kunna nå det bildresultat du är efter. Genom att använda dig av snurreglaget kan du få den största hjälpen av alla – det gröna »Auto-läget«, som gör att kameran själv ställer in sig till det bästa läget för den givna situationen. Resultetat blir oftast mycket bra, men på bekostnad av din kreativitet.

Men därför har D3400 även ett »Guide-läge« som hjälper dig på traven inom fyra olika områden – att fotografera, visa/radera bilder, retuschera, samt justera inställningar.

För valet »Fotografera« finns både enkel och avancerad användning, där det enkla valet visar bilder och du pekar på vad du ska fotografera för sorts bild, medan det avancerade valet förklarar mer vad du vill nå för resultat. Båda är enkla att förstå, och inställningen visualiseras med bildexempel. Bra!

 

 

Snabbanvänd

Kameran är också hyfsat snabb. Vid seriebildstagning kan kameran ta bilder i 5 bilder per sekund, vilket är samma som hos föregångaren D3300. Det är ändå bra, och du får då en möjlighet att få en serie bilder på någon som exempelvis rör sig snabbt. Kameran över lag upplever jag som snabb, både när man trycker på avtryckaren och när man bläddrar runt bland bilder. 

Autofokusen är även den helt okej, även om det är skillnad mellan denna kamera och högre, dyrare modeller. Men här spelar även objektivet roll – med nya objektivet AF-P 70-300mm/4,5-6,3G ED som släpptes samtidigt som D3400 – får sig autofokusen en skjuts framåt. Benämningen »AF-P« betyder att objektivet har en så kallad pulsmotor i sig, vilket snabbar upp, förenklar och förbättrar fokus, något som är extra bra för bland annat filmning.

D3400 har även möjligheten till följande autofokus. Jag kan tycka att funktionen är något svåranvänd för just fotografering med sökaren, eftersom kameran har 11 fokuspunkter, något utspridda över ytan. Vid följande fokus hamnar objektet lätt mellan punkterna om det är långt bort eller litet, eller så är det nära och stort och då spelar de mindre roll. Men, använder du liveview-läget på skärmen så är det bättre – då finns en ruta att förhålla sig till som du kan låsa på ett motiv, men då får du i stället en långsammare autofokus än om du skulle ha använt den optiska sökarens fokuspunkter.

 

    Senaste kommentarerna