Kamera & Bild testar

Nikon D5500 – både wifi och pekskärm

TEST: Nikon erbjuder nya möjligheter med nya D5500. Både wifi och pekskärm för första gången, i en kamera med DX-sensor. Men även bättrad bildkvalitet än sina föregångare.

Nikon D5500 är Nikons andra trappsteg på sin instegstrappa. På första trappsteget står D3300 som är en ren instegskamera. Den nya kameran har flera nya möjligheter och funktioner, både på insidan och utsidan, som gör att den är lite extra intressant. 

Med D5500 kombinerar Nikon flera av funktionerna hos mindre kameror, wifi, pekskärm och så vidare, med en systemkameras möjligheter, stabilitet och bildkvalitet. 

Värdefulla nyheter

D5500 är som sagt den första systemkameran med DX-sensor från Nikon som får både vridbar skärm och pekskärm. Pekskärmen har tidigare funnits hos bland annat Nikon 1 V3 men har nu fått migrera över även till DSLR-sidan och det öppnar upp möjligheter när det gäller menyer och justeringar. Möjligheter som Nikon tagit vara på flera kreativa sätt, mer om det senare. 

Sensorn i D5500 bygger på sensorn i D5300 och har därför samma upplösning på 24,2 megapixlar. För att ge så mycket detaljer som möjligt så har Nikon valt att plocka bort lågpassfiltret för maximal skärpa, som man även gjorde i D5300. De stora förändringarna har istället skett i signalhanteringen. Här har Nikon använt sig av de tekniska landvinningar man gjorde när man utvecklade D810 och D750. Något som har gett förbättrad bildkvalitet på framför allt höga iso. 

Offrar GPS för bättre grepp

På utsidan har det också hänt mycket. Skalet är helt nytt och den största skillnaden är greppet. Om man bara greppar kameran så tänker man kanske inte så mycket på det. Men om man jämför den med sin föregångare, eller någon annan mindre systemkamera, så märker man genast en stor skillnad. Kamerahuset har blivit betydligt smalare mellan handgreppet och bajonetten, det betyder att greppet har blivit betydligt djupare än på till exempel D5300. Resultatet blir ett betydligt stadigare och bekvämare grepp, även för de med större händer.  Det här gör att kameran har blivit lättare och smidigare att få med sig. 

Det man får offra för detta är GPS-funktionen som utelämnats i kameran. Men det tycker jag helt klart att det är värt. 

 

    Senaste kommentarerna