Kamera & Bild testar

Nikon D810 – ruskigt bra blir bättre

Hur gör man för att förbättra en redan riktigt bra kamera? Jo, man lyssnar på fotograferna och förbättrar utifrån hur kameran används. Det här har Nikon lyckats riktigt bra med i sin nya Nikon D810. Grattis Nikon – D810 är en ruskigt bra kamera.

För några år sedan när Nikon D800 kom var det många som höll andan – kommer kameran att bräcka sig in på mellanformatets territorier? Kommer den att kasta omkull hur upplösning används av fotograferna? Är framtiden här? Det var många som diskuterade kring framtiden i samband med Nikon D800.

Faktum är att ovan frågor faktiskt är rätt relevanta. Upplösningen och bildkvaliteten hyllades, och det var många som tömde sina plånböcker för att direkt byta upp sig till D800. Men det var också många som bytte tillbaka, när de stötte på problem hos kameran: för stora bildfiler som krävde ny dator och höga krav på optiken för skarpa bilder.

Men trots detta har Nikon D800 ändå slagit riktigt stort, och är i dag en favorit hos många bröllopsfotografer. Och det finns all anledning att nya D810 kommer att slå ännu större.

Sensorn är ny, men upplösningen förblir densamma, 36 megapixlar, och sensorn saknar det optiska lågpassfiltret precis som D800e. iso-omfånget har däremot utökats: nu kan du fotografera mellan 32 och 51200 iso, där grundkänsligheten nu är iso 64. Man har också låtit modellen ärva en hel del egenskaper från flaggskeppet Nikon d4s, och förbättrat de redan fina filmegenskaperna med bland annat ett läge på 1080p i 60 bilder per sekund, i stället för maximala 30 som hos D800.

Den sista finputsningen

Det är få gånger jag jag känner att tillverkaren prickat helt rätt med sina förbättringar från en föregående modell, vanligtvis är det bara mindre förbättringar som gör vissa saker lite bättre. Hos Nikon d810 är det lite annorlunda. Här har Nikon tänkt till, och faktiskt åtgärdat flera av de punkter som föregångaren fått kritik på. Jag måste säga att en riktigt bra kamera nu har blivit fantastiskt bra med denna modell, och mycket beror på att den nu tilltalar en bredare grupp fotografer.

Ett av problemen hos D800 var frånvaron av möjligheten att spara i ett mindre råformat, vilket gjorde att du var tvungen att hantera stora bildfiler. Nu var ju också detta tjusningen med kameran – men för många fanns ändå problematiken där vid krav på exempelvis snabb bildhantering. Lösningen finns nu, som ett arv från Nikon d4s, i form av möjligheten att spara i en 12-bitars nef-fil i 9 megapixlar, alltså en upplösning på 3680x2456. Från dessa filer kan man producera högkvalitativa bildfiler,  men än en gång: jag vill gärna se medium-raw där jag kan spara en bild i råformat i 18 megapixlar – halva upplösningen hos D810 – den upplösning som är optimal för många som arbetar med fotografering och levererar för tryck. Med en bild på 18 megapixlar kan man nämligen dra upp på ett uppslag i 300 dpi. Synd är också att man inte enkelt kan växla mellan raw och small-raw genom att hålla in qual-knappen och snurra på det främre reglaget – precis som man kan växla mellan jpg-small, medium eller large. Nu måste du in i menyn och ändra.

 

 

    Senaste kommentarerna