Kamera & Bild testar

Nikon P900 – med 83 gångers zoom

Det finns det en gräns för hur långt ett teleobjektiv kan bli innan det blir oanvändbart. Med 83x zoom och ett motsvarande 2000 mm långt teleläge visar Nikon Coolpix P900 att den gränsen är längre bort än man kan tro – vilket är riktigt användbart.

Det är en hård kamp som förs mellan kameratillverkarna. De kämpar om att ha modellen med längst zoom. När Nikon nu efter tre år återtar förstaplatsen gör man det med besked. De tar klivet till 83x zoom från de 65x som finns i Canon SX60. Längsta teleläget fanns tidigare i Sony H400 med 277 mm (motsvarande 1575 i småbildsformatet) och nu klämmer Nikon till med hela 357 mm (motsvarande 2000 mm).

Går det att hålla still?

Den första och viktigaste frågan är om det finns någon poäng med ett så långt teleläge. Det vore inte alls konstigt ifall det skulle bli så skakigt att kameran inte gick att använda utan stativ. Jag tänker då inte bara på att kameran ska gå att hålla still för att bilderna ska bli skarpa – det handlar även om att det ska gå att rikta in kameran mot motivet utan att att bilden bara far omkring. Självfallet finns det en gräns för när det är praktiskt möjligt, frågan är bara var gränsen går. Nikon P900 visar att det är fullt möjligt att fotografera på fri hand med en brännvidd motsvarande 2000 mm.

www.kamerabild.se och under fliken webb-tv kan du titta på ett filmklipp och ett bildspel där jag använt kameran på fri hand. Bilden rör sig ganska mycket på längsta teleläget. Vid stillbildsfotografering hinner utsnittet ändra sig från att jag trycker ner avtrycket till att bilden tas. 

Bildkvalitet

Det kan vara lite förvirrande att kameran har en så hög upplösning som sexton megapixel då det egentligen är betydligt fler än vad som är lagom för en bild från den lilla 1/2,3-tumssensorn. Det intressanta är dock att en fyramegapixelbild nerskalad från en sextonmegapixelsensor är betydligt bättre än en fyramegapixelbild direkt från en fyramegapixelsensor. Därför är det helt rätt att kameran har en hög upplösning.

För den som inte vill arkivera onödigt data skulle jag rekommendera att skala ner bilderna i datorn. Förlusten blir minimal. Att direkt i kameran fotografera med fyra megapixel är sämre då kamerans egna nerskalning och skärpning inte är optimal. P900 har inte råformat och utifrån resonemanget att det bara skulle vara att lagra onödigt data så kan jag tycka att det inte gör så mycket. Det finns helt enkelt inte så mycket att plocka fram ur rådatat från en kameran med en liten sensor. Samtidigt kan det såklart vara väldigt praktiskt att kunna ställa vitbalansen i efterhand.

Bilderna från Nikon P900 blir för det mesta riktigt snygga. Objektivet imponerar och även längsta teleläget ser bra ut. Det varierar lite från motiv till motiv, men om objektivet hade varit dåligt skulle det förstås aldrig se bra ut. Och det viktigaste är att det är så pass många bilder som blir bra. I annat fall skulle jag snabbt tröttna på kameran. Ta gärna en titt på bildspelet på kamerabild.se och granska den mycket måttliga kromatiska aberrationen på bilden på en boj och vattenblänk i motljus.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna