Kamera & Bild testar

Olympus E-M5 Mark II En proffsigare efterföljare

TEST: Olympus serie OM-D har varit omtyckt ända sedan den lanserades för första gången. Nu kommer en proffsigare variant av den tidigare mitt emellan modellen E-M5. Men hur mycket bättre är den? En hel del, visar det sig.

Micro four thirds-formatet har alltid varit lite styvmoderligt behandlat av de som är ute efter en »riktig« kamera. Men ju längre man kommit i utvecklingen ju större konkurrent mot de större formaten blir de mindre systemen. Olympus erbjuder nu till exempel ett läge där du får ut en bildfil med 40 megapixlars upplösning, detta delvis tack vare den nya processorn i kameran. 

Högupplösningsläget är en av de större nyheterna i kameran, en annan är den tidigare nämnda processorn. Externt har vissa knappar fått ett lite kraftigare utstick vilket gör dem enklare och tydligare att hitta och trycka på. 

Bildstabiliseringen har blivit ännu effektivare och den redan snabba autofokusen ska ha blivit aningen snabbare. Men mer om alla dessa nyheter kommer senare i testet. 

Ny hårdvara ger ökade möjligheter

Processorn i Mark II är alltså ny, den är dock inte ny för Olympus, det är samma processor som sitter i toppmodellen E-M1. Den nya processorn ger så klart möjligheter att hantera mer data i högre fart än tidigare. Det betyder bland annat att Mark II till skillnad från föregångaren kan ta en bild mer i sekunden, vilket ger tio bilder i sekunden för OM-D E-M5 Mark II. Processorn ger så klart också extra precision till den fem-axliga bildstabiliseringen som enligt Olympus ska ha blivit ännu bättre. Under både filmning och stillbildstagning under testperioden kunde det konstateras att stabiliseringen fungerar väldigt bra. Framför allt under filmning där det numera inte är några som helst problem att få snygga filmsekvenser med kameran på frihand. Ett stort steg framåt. 

Apropå filmning så ger den nya, ökade processorkraften också möjlighet till högre bitrate när man filmar. Upp till 77 megabit per sekund är nu möjligt, vilket är ett rejält hopp från föregångaren. Det innebär att man får större bildfiler vilket ger mer detaljer i filmerna. Full HD går att spela in i antingen 24 eller 60 bilder per sekund. 

 

    Senaste kommentarerna