Kamera & Bild testar

Olympus E-PL7 – kompakt kreativitet för den modemedvetne

TEST: Med E-PL7 riktar Olympus in sig på den som vill ha en kamera med bra uppladdningsmöjligheter och en enkel hantering. Men når de hela vägen fram?

Olympus serie med spegellösa systemkameror i micro four thirds-formtatet har alltid haft mer eller mindre komplicerade beteckningar som inte alltid kan tyckas följa logikens lagar. Så också Olympus E-PL7. Men tittar man på den silvriga toppkåpan så ser man orden »Olympus Pen Lite«. Det betyder att den är en »Lite«-version av E-P, Olympus fräsigaste Pen-serie. Och det märker man när man plockar upp den för första gången. Känslan är inte riktigt lika gedigen och vissa detaljer känns lite för plastiga. Men om byggkvaliteten inte känns i klass med E-P-serien så betyder det också att priset kan hållas lägre. E-PL7 är ändå en kamera som levererar en del trevliga finesser för nybörjaren eller familjen som vill ha en smidig kamera med fler möjligheter än en vanlig kompakt. 

 

Nyheter

Sensorn i E-PL7 är samma som i E-PL6, vilket i sig innebär att den även är samma som i E-PL5. Det finns väl egentligen inget att invända emot där, det är en rätt bra sensor, även om det kommit nyare varianter under de senare åren. Processorn har dock fått sig en upplyftning till Truepic VII istället för Truepic VI som sitter i den tidigare versionen. Olympus själva säger också att E-PL7 fått deras snabbaste autofokus, och den är onekligen både snabb och duktig på att hitta rätt. 

De har även stoppat i bildstabiliseringen från den något fräsigare kameran OM-D E-M10 vilket ger E-PL7 extra möjligheter till mörkerfotografering. Enligt Olympus själva har E-PL7 också fått deras snabbaste autofokussystem. 

En rent fysisk skillnad är att den nya skärmen går att vinkla 180 grader nedåt. På så sätt kan man alltså vinkla den så att den är fullt synlig framifrån vilket förenklar när man vill ta självporträtt. 

 

Plastig känsla

Som jag nämnde redan i inledningen känns det att E-PL7 är en billigare kamera. Jag hade med kameran under jul- och nyårsfirandet, men kameran fick stanna inne under turerna på fjället. Den kändes helt enkelt inte byggd för att vara med ut i en ryggsäck. 

Vad är det då som inte känns lika solitt som på de dyrare modellerna kanske du undrar? Jo, det ska jag förklara. Kåporna känns ganska plastiga, trots att de enligt Olympus är i metall. Batteriluckan känns ganska flimsig och den fällbara skärmen känns inte så stabil. Fästanordningen är tunn och plasten runt skärmen är ganska flexig och känns skör på något sätt. Men jag är måhända lite för hård mot E-PL7 på det här planet. Det är inte meningen att den ska vara i samma klass som OM-D-modellerna som känns betydligt robustare. Den här kameran är precis så välbyggd som den behöver vara för att hantera de situationer där den med störst sannolikhet kommer att hamna. En byggkvalitet som fungerar utmärkt för att ta med på semestern (så länge semestern inte är bergsäventyr eller extrema på något sätt) och använda i vardagen. 

Kameran kommer med en kitzoom som har motorzoom. Fördelen är att den är ganska kompakt, nackdelen är att det är långsammare att använda en motorzoom än en manuellzoom. Det ger kanske en mer igenkännande känsla hos den som är van vid en kompaktkamera, men rent användarmässigt hade jag hellre sett ett manuellt objektiv. 

 

 

    Senaste kommentarerna