Kamera & Bild testar

Olympus E-PL7 – kompakt kreativitet för den modemedvetne

Tack vare sin storlek och enkelhet att hantera så är det enkelt att ha med och fota med E-PL7.rn1/5u2009S u2022 F5,6 ISOu20091600 u2022 14u2009MM
Med sin vändbara skärm och sina kreativa filter är Olympus E-PL7 en riktigt selfiekamera för de som gillar att lägga ut bilder på sociala medier.rn1/25u2009S, Fu20093,5, ISO1600, 14u2009MM
Ibland missar den med vitbalansen. Här har det blivit för blått.brn1/80u2009S, F5,6u2009, ISO1250, 42u2009MM

TEST: Med E-PL7 riktar Olympus in sig på den som vill ha en kamera med bra uppladdningsmöjligheter och en enkel hantering. Men når de hela vägen fram?

Olympus serie med spegellösa systemkameror i micro four thirds-formtatet har alltid haft mer eller mindre komplicerade beteckningar som inte alltid kan tyckas följa logikens lagar. Så också Olympus E-PL7. Men tittar man på den silvriga toppkåpan så ser man orden »Olympus Pen Lite«. Det betyder att den är en »Lite«-version av E-P, Olympus fräsigaste Pen-serie. Och det märker man när man plockar upp den för första gången. Känslan är inte riktigt lika gedigen och vissa detaljer känns lite för plastiga. Men om byggkvaliteten inte känns i klass med E-P-serien så betyder det också att priset kan hållas lägre. E-PL7 är ändå en kamera som levererar en del trevliga finesser för nybörjaren eller familjen som vill ha en smidig kamera med fler möjligheter än en vanlig kompakt.

Nyheter

Sensorn i E-PL7 är samma som i E-PL6, vilket i sig innebär att den även är samma som i E-PL5. Det finns väl egentligen inget att invända emot där, det är en rätt bra sensor, även om det kommit nyare varianter under de senare åren. Processorn har dock fått sig en upplyftning till Truepic VII istället för Truepic VI som sitter i den tidigare versionen. Olympus själva säger också att E-PL7 fått deras snabbaste autofokus, och den är onekligen både snabb och duktig på att hitta rätt.

De har även stoppat i bildstabiliseringen från den något fräsigare kameran OM-D E-M10 vilket ger E-PL7 extra möjligheter till mörkerfotografering. Enligt Olympus själva har E-PL7 också fått deras snabbaste autofokussystem.

En rent fysisk skillnad är att den nya skärmen går att vinkla 180 grader nedåt. På så sätt kan man alltså vinkla den så att den är fullt synlig framifrån vilket förenklar när man vill ta självporträtt.

Plastig känsla

Som jag nämnde redan i inledningen känns det att E-PL7 är en billigare kamera. Jag hade med kameran under jul- och nyårsfirandet, men kameran fick stanna inne under turerna på fjället. Den kändes helt enkelt inte byggd för att vara med ut i en ryggsäck.

Vad är det då som inte känns lika solitt som på de dyrare modellerna kanske du undrar? Jo, det ska jag förklara. Kåporna känns ganska plastiga, trots att de enligt Olympus är i metall. Batteriluckan känns ganska flimsig och den fällbara skärmen känns inte så stabil. Fästanordningen är tunn och plasten runt skärmen är ganska flexig och känns skör på något sätt. Men jag är måhända lite för hård mot E-PL7 på det här planet. Det är inte meningen att den ska vara i samma klass som OM-D-modellerna som känns betydligt robustare. Den här kameran är precis så välbyggd som den behöver vara för att hantera de situationer där den med störst sannolikhet kommer att hamna. En byggkvalitet som fungerar utmärkt för att ta med på semestern (så länge semestern inte är bergsäventyr eller extrema på något sätt) och använda i vardagen.

Kameran kommer med en kitzoom som har motorzoom. Fördelen är att den är ganska kompakt, nackdelen är att det är långsammare att använda en motorzoom än en manuellzoom. Det ger kanske en mer igenkännande känsla hos den som är van vid en kompaktkamera, men rent användarmässigt hade jag hellre sett ett manuellt objektiv.

Jag önskar att flera kameratillverkare var lika bra som Olympus på Wifi. Då skulle världen bli en bättre plats för alla som vill föra över bilder från sin kamera till sin smartphone. Olympus metod är fantastiskt smidig. Du tankar ner appen Olympus Image Share till din smartphone eller surfplatta. Sen slår du på wififunktionen på kameran. På skärmen kommer då en qr-kod att dyka upp. Den ska du fotografera med din smartphone när appen är igång, då får du alla inställningar som behövs för att kameran och mobilen ska kunna kommunicera. Nästa gång du vill koppla ihop dem går det automatiskt. Helt sjukt smidigt och som sagt, jag önskar att flera börjar använda liknande system. Väl i appen finns lite olika funktioner. Dels kan man så klart styra kameran, man kan också föra över bilder mellan kameran och enheten, en tredje funktion är att man kan lägga på de effektfilter som finns i kameran på bilder. Både bilder tagna med kameran och bilder du tagit med mobilkameran, så gillar du Olympus effektfilter finns det en poäng med att ladda hem appen även om du inte har en Olympuskamera.

När du ska styra kameran via appen har du många valmöjligheter, du kan justera i stort sett allt som har med exponeringen att göra men också vilket exponeringsläge du använder, du kan zooma, välja vitbalans och ISO. Det mesta känns genomtänkt och smart. Jag är faktiskt benägen att säga att Olympus har nog en av de bättre wifi-funktionerna jag har sett i en kamera i den här klassen.

Modeaccessoar och selfieflörtare

I sin marknadsföring och presentation av E-PL7 lägger Olympus stort fokus på utseende och stil. Den ska vara en välfungerande modeaccessoar. Det är nästan så att man undrar om det faktiskt är tänkt att kameran ska ta bra bilder eller om den bara ska vara snygg. Eller ja… nej, nu var jag kanske lite hård igen. Men den moderiktiga framtoningen har onekligen fått ett stort genomslag hos Olympus. Och jag tror att det är rätt väg att gå för att skapa ett intresse för mer avancerade kameror hos en grupp som tidigare på sin höjd skulle vara intresserade av en halvdan kompaktkamera. Med tanke på priset och lättheten med vilken den hanteras tror jag också att den fungerar väl i den kategorin. Den fällbara skärmen flörtar ytterligare med selfiegenerationen som gärna fotograferar sig själva med sina kompisar och lägger ut bilderna på olika sociala medier. Här spelar även den ypperliga wifin en stor roll, det ska vara enkelt att föra över bilder annars tappar man intresset. Vill man kan man dessutom göra färdiga kollage i kameran för att sedan lägga ut på olika sociala medier. Det finns olika mallar och dessa går att konfigurera på olika sätt för att få fram det utseendet man vill ha. Det är dessutom väldigt enkelt att få fram det läget på kameran då det har en egen inställning på programvalsratten. Kameran har sedan tidigare kvar sina effektfilter och sin självförklarande justeringspanel.

Skärmen har också pekfunktioner som gör att man har väldigt snabb åtkomst till till exempel wifi-funktionen då den har en egen direktknapp på skärmen. Men även fokusering eller avtryckare kan placeras på skärmen. Likt andra pekskärmar skulle jag dock kunna tänka mig att ha ännu fler funktioner på skärmen. Men det skulle måhända bli aningen plottrigt och svårnavigerat i slutänden.

Vitbalansen är inte helt med på banan alla gånger. Framför allt inomhus i glödlampsljus gör den lite för ofta felaktiga bedömningar. På sensorfronten har det inte hänt så mycket på MFT, vilket gör att bildkvaliteten är väldigt lik föregångarna. I videoläget har den blivit aningens bättre. Bildkvaliteten är därför bra, men man behöver inte uppgradera från sin E-PL5 för att få bättre bilder (rent tekniskt alltså). Med det sagt så är bildkvaliteten bra, fullt tillräckligt för de krav man kan tänkas ställa på en sådan här kamera.

Sammanfattning

Om tanken med Olympus E-PL7 är att den ska sikta in sig på de som i vanliga fall kanske mer hade varit ute efter en avancerad kompaktkamera eller bara en uppgradering från mobilkameran, som vill ha en kamera som är lätthanterad och vill ha kvar möjligheten att snabbt kunna ladda upp bilderna på sociala medier och dessutom fotografera på ett sätt som är smidigt för den typen av bilder så tror jag att Olympus hittat rätt med E-PL7. Men jag tror också att kameran kan ge glädje åt en mer avancerad användare som vill ha en kamera för hela familjen eftersom den har alla manuella justeringar som behövs men även väldigt simpla lägen för den som inte är så avancerad.

Prisläget i kombination med funktions-rikedomen gör kameran till ett bra alternativ för den som vill ha en bra, enkel kamera utan att bli ruinerad.