Kamera & Bild testar

Olympus OM-D E-M10 II – mer än en instegskamera

TEST: Olympus E-M10 Mark II är den minsta och enklaste modellen i Olympus OM-D-serie. Men för den sakens skull är det inte en enkel och funktionsfattig instegskamera. Nej, Olympus har stoppat in flera nya funktioner i kameran som gör den intressant.

Upplösningen är densamma som tidigare, 16 megapixlar. Det är ju faktiskt den upplösning som är vanligast bland MFT-kameror och har varit så under ett par år. Panasonic lanserade sin GX8 med 20 megapixlar nu i somras, men det är väl sannolikt att den sensorn kommer i en E-M1 Mark II. Det vore kanske dumt att lansera den sensorn i vad som kan anses vara en instegskamera i serien. 

Enligt Olympus kommer dock E-M10 att finnas kvar – den och Mark II’an kommer att säljas parallellt – skillnaderna är tillräckligt stora för att de inte ska kannibalisera på varandra. Jag är kanske lite mer skeptisk till det och jag misstänker att vi kommer att få se E-M10 försvinna efter ett tag. 

Stabilt och makrovänligt

I och med att E-M10 Mark II nu får en femaxlig bildstabilisering, istället för den treaxliga som föregångaren har, så har Olympus uppdaterat hela sin OM-D-linje till femaxlig bildstabilisering. Värt att notera är dock att stabiliseringen som sitter i E-M10 Mark II inte är samma som i E-M5 Mark II, utan en enklare variant. Därför klarar den »bara« av att stabilisera sensorn i upp till fyra steg längre slutartider, jämfört med de fem steg som E-M5 Mark II klarar av. Den dyrare E-M5 Mark II har en extra processor som bara hanterar stabiliseringen vilket gör den snabbare och exaktare. Anledningen till den något enklare stabiliseringsmodulen i E-M10 Mark II är att man ville hålla ner både priset och storleken på kameran. 

E-M10 Mark II får också ett makrovänligt tillskott när det kommer till fotograferingslägen. Den nya kameran har ett bracketingläge där man tar en serie bilder med olika fokusdjup. I efterhand kan du då välja mellan att plocka ut den bild du tyckte var bäst i serien eller slå ihop alla bilder till en enda bild med större skärpedjup. Att Olympus inte bygger in den funktionen i kameran beror på att de tycker att det finns så pass bra mjukvara för att göra det i datorn. 

Sen föregångaren har man även bytt ut sökaren till en 2,36 megapixels OLED-sökare. Sökaren har också fått ett nytt läge som är designat för att se ut mer som en optisk sökare. Det betyder att det dynamiska omfånget blir lite större. Man kan även få ett helt tyst fotoläge med E-M10 Mark II med hjälp av en elektronisk slutare. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna