Kamera & Bild testar

Panasonic GM5 – tänjer på gränserna

TEST: Pansonic GM5 tänjer på gränserna. Kan en systemkamera vara hur liten som helst? GM5 är kameran som är liten som om den tillhörde ett nytt system samtidigt som den är en del i det stora micro four thirds-systemet.

Ett knappt år efter att den minimala GM1 presenterades har nu Panasonic utvecklat konceptet med modellen GM5. De fyra tydligaste skillnaderna är att kameran fått sökare, blixtsko, ett tumhjul och ett tumgrepp. Var och en av dessa saker gör kameran påtagligt mer användbar.

Fördelen med en sökare tål att upprepas. Med bara en skärm behöver man vara skapligt närsynt för att dels inte vara tvungen att hålla kameran långt från kroppen (vilket blir ostadigt), dels över huvud taget kunna se det som visas på skärmen. 

Reflexer på skärmen slipper man också. Däremot är det inte självklart att sökaren är bättre i starkt solljus. Åtminstone är det så med GM5 då dess skärm har mer kraft i sin ljusstyrka än vad sökaren har. Inställningen av skärmens ljusstyrka har tre lägen medan sökaren bara har ett.

En annan skillnad är att skärmen har proportionen 16:9 medan sökaren har 4:3-format. Det medför att den aktiva bildytan blir betydligt mindre på skärmen om man fotograferar med 4:3-formatet och vice versa att en 16:9-bild blir ynkligt liten i sökaren. Samtidigt är det en rätt finurlig lösning för att få ut så mycket som möjligt av minsta möjliga utrymme. Förutsatt såklart att man väljer att använda sökaren för 4:3 och skärmen för 16:9. Skärmens avlånga form passar nämligen fint in på baksidan av kameran där sökaren tar upp en del utrymme i höjdled. När det gäller sökaren så gissar jag att det var lättare att få plats med en mer kvadratisk form än avlång.

 

Stor sökare

Panasonic LX100 har en 16:9-sökare och en 3:2-skärm vilket jag tycker känns som den bästa kombinationen. Det förutsatt att sökaren är så stor som den är i LX100. Med 16:9-formatet valt blir sökarbilden så pass bred att ögat måste vandra över bilden för att titta på vänstra eller högra delen. Därmed menar jag att sökaren i LX100 är så stor som den kan vara utan att bli för stor. 

Detsamma gäller tyvärr inte sökaren i GM5. Den är för liten. Dess bredd är närapå identisk med sökarens höjd i LX100. Men upplösningen är i alla fall precis lika bra som i LX100 - bara det att sökarytan är 2,4 gånger mindre. Angivet antal bildpunkter för sökaren i GM5 är 1 166 000 mot 2 764 800 i LX100.

En aspekt i detta med att använda sökare eller skärm kan även vara att fotograferingen känns mer på riktigt eller seriös när sökaren används. Så upplever jag det – och därför tycker jag det är synd att kameran envisas med att slå på skärmen när jag slår på kameran. 

Det trots att jag senast kameran var igång hade tryckt några gånger på disp-knappen för att släcka skärmen. Ögonsensorn gör att växlingen mellan skärm och sökare sker helt problemfritt, men jag skulle vilja att skärmen inte lös upp alls när jag slår på kameran.

 

 

    Senaste kommentarerna