Kamera & Bild testar

Panasonic LX100 – manuell filmkung

TEST: Drömmer du om den perfekta kameran att ha med sig överallt, som är både snabb, ger grymma bilder och filmar med hög kvalitet? Nya Panasonic LX100 är kameran som är bra nära det målet.

När jag först sätter händerna i Panasonic LX100 så är det som främst slår mig hur genomtänkt den verkar vara i sin design. När jag tittar närmare på detaljerna ser jag ockå att det finns en långt gången tanke om ergonomi hos reglage och kontroller för att passa för snabb justering.

Snabbhet måste nog ockå vara ett av ledorden för kameran, som är nästa detalj som jag tänker på. Ett handhavande som bara flyter är absolut inte något som alla kameror har, men jag finner det hos LX100. 

Extra roligt är att allt bara fungerade fint från början – man kunde skippa alla justeringar och inställningar – bilder och film blev riktigt bra från början.

 

Spännande specifikationer

På pappret är det flera saker som utmärker sig. Exempelvis så har Panasonic kastat in en Micro Four Thirds-sensor på 16 megapixlar bakom skalet, med ett ISO-omfång på 100-25600 ISO – alltså fullt tillräckligt för rätt många situationer, framförallt med tanke på att kameran är så liten. 

Däremot så blir inte bilderna så stora som 16 megapixel – det är i stället 12,7 megapixlar som blir bild, resten används för att ändra formatet på bilderna mellan 4:3, 3:2, 16:9 och 1:1.

Men det som kanske är mest utmärkande hos LX100 är nog möjligheten att spela in film i 4K-upplösning, 8,3 megapixlar, vilket också ger möjligheten att dra ut stillbilder från högupplöst film.

Också objektivet bidrar till möjligheterna för kameran: med en bländare på f/1,7 till f/2,8. Objektivet motsvarar 24-75mm i småbildsformat.

Summan av specifikationerna ger en ljusttark optik med både vidvinkel och tele, en kombination som ökar chansen för bättre bilder i svagt ljus, men även möjligheten att få till en schyst bakgrundsoskärpa – som faktiskt också blir riktigt fin för porträtt.

 

Uttänkta manuella reglage

Reglagen på kameran är genomtänkta och finslipade i detalj. Det märks att Panasonic tänkt på hur kameran används, av både fotografer och filmare, eftersom de är så genomarbetade. Ett exempel är on/off-knappen som sitter något gömd, inställningen för bildförållande som sitter på objektivets ovansida, samt filterknappen och autoläget »iA« som sitter på ovansidan.

Och gillar du att arbeta med manuella kontroller så kommer du att gilla slutar- och bländarreglaget hos LX100 – det är i retrostil – men känns på något vis upphottat för att passa den moderna fotografen. På objektivet sitter en bländarring som går att ställa in på »A« eller att själv ändra bländarvärde med – samma sak gäller för slutartiden. Med båda inställningar justerade från A är du alltså i manuellt läge. 

Riktigt bra är också reglaget för exponeringskompensation. Själv använder jag reglaget ofta.

Baksidan har också några knappar, och det enda som jag har att anmärka på i knappväg är att inspelningsknappen för film sitter lite långt bort. Men å andra sidan, går man i kamerans 4K-läge så kan man lika gärna trycka på avtryckaren för att börja spela in film. En bra funktion, men ändå något som kan ställa till problem om man glömt bort att man ställt in kameran på detta.

Tillsammans gör alla detaljer att kameran ligger fint i handen, framförallt på grund av den gummiplatta som sticker ut en bit, och ger extra stöd. Samma sak gäller den extra gummiplattan framtill. Behövlig och funktionell på en annars rätt så platt kamera.

 

 

    Senaste kommentarerna