Kamera & Bild testar

Panasonic TZ70 – mycket, i litet format

TEST: Panasonic TZ70 är kameran som har det mesta. En kamera med sökare och ett riktigt stort zoomomfång som nästan ryms i fickan. För entusiasten finns även manuella inställningar och råformat.

Stort zoomomfång i en liten kamera. Det är idén med Panasonic TZ70. De flesta andra kameratillverkarna har liknande modeller, men det som skiljer ut TZ70 är dels att den har manuella inställningsmöjligheter, men främst att den har en sökare.

Panasonics TZ-serie är nu inne på sitt tionde år och om jag har räknat rätt är vi uppe i hela tjugo stycken kameror i serien. Årets modeller heter TZ70 och TZ57 med 30x respektive 20x zoom. Föregångaren TZ60 var den första med sökare, men det är med TZ70 som sökaren blivit användbar. Panasonic har nämligen ökat upplösningen från ca 200  000 till 1 166 000 bildpunkter. Storleken på sökaren är dock lika liten, större ryms tyvärr inte. Som jämförelse är sökaren lika stor som i Nikon D70 – och den kameran har många kunnat använda utan större problem, om än med en viss tillvänjningsperiod i början.

 

Handhavande

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller handhavandet av Panasonic TZ70. Den har ett bra gummerat grepp både på framsidan och för tummen. Knappar och reglage är utformade för att den vana fotografen enkelt ska komma åt alla inställningar. Men ibland kanske lite väl enkelt. Jag har en stående önskan att programvalsratten ska förses med en spärr så att man inte vrider den till ett annat läge av misstag. Det är tyvärr ovanligt på kameror av den här typen.

Något som är mer vanligt, men som saknas i TZ70, är att kunna växla bild i inzoomat läge. En avgörande funktion för att kunna välja och radera bilder direkt i kameran. Konstigt att den missats här. Ytterligare en brist i en annars kompetent kamera är att den inte har manuell exponering vid filmning. Som helhet är kameran annars utmärkt att använda. Den är acceptabelt snabb att slå på och av. Autofokusen är snabb som sig bör i bra ljus. I svagare ljus är det alltid knepigt, speciellt med ett objektiv med dålig ljusstyrka, som på TZ70.

 

 

    Senaste kommentarerna