Kamera & Bild testar

Pentax 645Z: Som en DSLR på steroider

TEST: Den nya mellanformataren från Pentax är ett rejält lyft från den förra modellen i både bildkvalitet och funktion. Det är en rejäl kamera för proffsen utan att vara komplicerad eller svåranvänd.

När man lyfter upp Pentax 645Z så känns det direkt att det är en annan typ av kamera än en »vanlig« digitalkamera. Det syns förresten på håll också. Det är nämligen en rejäl maskin. På ett sätt lite tråkigt stor, men det kan vi återkomma till senare. 

När föregångaren 645D kom så visade man upp den i flera år innan den slutligen ansågs vara finslipad nog för att möta sin publik och potentiella köpare. 645Z slog snarare ner som, kanske inte en bomb, men ett ljudlig plopp i alla fall. Det hade inte läckt speciellt mycket information innan och den hade inte visats innan den släpptes för markanden.

Personligen tycker jag att det var en smartare strategi, det gör ju att kameran känns nyare när den väl kommer ut, inte som något som legat på ett skrivbord och småpillats med allt för länge innan man ryckte på axlarna och släppte ut den på marknaden. För det var lite så det i ärlighetens namn kändes med 645D. Den var nästan gammal redan när den släpptes. 

 

Nästan hanterbar prisnivå

Även om 645Z är billig i förhållande till vad den är, en professionell, modern, digital mellanformatskamera som kan filma, är inte 88 000 kronor något de flesta tömmer kontokortet på utan att det känns lite svettigt. Men i jämförelse med övriga kameror som lanserades samtidigt och sannolikt har samma sensor. Hasselblad H5D-50C och Phase one iq250 (som bara är ett bakstycke) kostar 233 750 kronor respektive 275 250 kronor (för bara bakstycket) vilket gör att man nervöst tittar åt ett annat håll. De flesta som arbetar med dessa verktyg hyr dem vid behov eller har så pass välbetalande kunder att de kan investera i ett dylikt system. 

Pentax ligger alltså betydligt lägre i pris än sina direkta konkurrenter. Du får det kit vi har testat, huset tillsammans med en 55mm f/2,8 för under 100 000 kronor, vilket får ses som ganska billigt. Givetvis kan man jämföra med kameror som Nikons D810 som också har väldigt hög upplösning och ger väldigt detaljerade bilder och då blir Pentaxen dyr istället. 

Exakt hur bildkvaliteten står sig mot konkurrenterna kommer vi tillbaka till men förutom ren detaljrikedom, pixelmängd och brusnivåer så ger den större sensorn något extra. Övergången mellan skärpa och oskärpa blir lite snyggare, det är inte säkert så att man ser det direkt i bilden. Ibland är det snarare så att man liksom känner det när man ser bilderna. När man sedan kommer på vad det är som skiljer sig från andra bilder så ser man skillnaden. 

 

    Senaste kommentarerna